Bahan-bahannya:
1 limau nipis peras dan sapukan kekepala ikan kakap
Air secukupnya
Minyak utk menumis bumbu
Bahan kisar:
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 ruas halia
1 ruas lengkuas
1 ruas kunyit
6 cili padi
1 biji lada besar
Bahan pelengkap:
2 helai daun salam
2 batang serai (dititik)
2 lembar daun kunyit
6 lembar daun limau purut
3 keping asam gelugor
10 biji cili padi
Garam secukupnya
130 ml santan
Cara-caranya:
Tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing. Tambahkan daun salam, serai, daun kunyit, daun limau purut, asam gelugor dan garam. Masukkan air secukupnya kemudian tuang santan, kacau sampai mendidih, masukkan kepala ikan kakap, masak sampai kepala ikan berubah warna dan masak, tambahkan cili merah. Siap disajikan.
No comments:
Post a Comment