Sunday, February 20, 2000

KEPALA IKAN KAKAP MERAH

Bahan-bahannya:

1 limau nipis peras dan sapukan kekepala ikan kakap

Air secukupnya

Minyak utk menumis bumbu

Bahan kisar:


10 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

1 ruas halia

1 ruas lengkuas

1 ruas kunyit

6 cili padi

1 biji lada besar


Bahan pelengkap:


2 helai daun salam

2 batang serai (dititik)

2 lembar daun kunyit

6 lembar daun limau purut

3 keping asam gelugor

10 biji cili padi

Garam secukupnya

130 ml santan


Cara-caranya:


Tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing. Tambahkan daun salam, serai, daun kunyit, daun limau purut, asam gelugor dan garam. Masukkan air secukupnya kemudian tuang santan, kacau sampai mendidih, masukkan kepala ikan kakap, masak sampai kepala ikan berubah warna dan masak, tambahkan cili merah. Siap disajikan.


No comments:

Post a Comment