Saturday, January 15, 2000

SERUNDING KERANG

Bahan-bahannya:

Isi Kerang
Kelapa parut
Daun kunyit
Serai
Bawang besar
Bawang putih
Lada kecil
Lada besar
Kunyit hidup
Air asam jawa
Garam
Gula

KERANG SAMBAL BERLADO

Bahan-bahannya:

Setengah kilo kerang (rebus ambil isinya)
Bawang merah (dikisar)
Bawang Putih - 3 biji (dikisar)
Halia - setengah inci (dikisar)
Cili Kering segenggam (dikisar)
Cili Padi 4 biji (dikisar)

MASAK LEMAK BUNCIS DAN KERANG

Bahan-bahannya:

3 kg kerang 
200 gram kacang buncis (dibersihkan dan potong menyerong) 
2 cawan santan pekat 
1 keping asam keping saiz kecil 
Garam secukup rasa

KERANG MASAK LEMAK SERAI PEDAS

Bahan-bahannya:

1 kg kerang, direbus dan dikeluarkan isinya
7 batang serai dan 1 inci lengkuas, dikisar
1 biji bawang besar, 3 biji bawang putih, dikisar
1 inci halis diketuk
Cili padi dikisar, ikut suka kepedasannya
Sedikit serbuk kunyit
1/2 mangkuk santan pekat
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Daun kunyit, dipotong kasar

KERANG MASAK LEMAK PUTIH

Bahan-bahannya:

1 batang Serai
1 sudu lada hitam
1 biji bawang putih
6 biji bawang merah
Cili padi
1 inci halia
Santan
1 ekor ikan rebus (isi sahaja)
Kerang

GULAI KERANG TUMIS DARAT

Bahan-bahannya:

Rempah kari ikan
bawang merah 3 ulas (kisar)
bawang putih 2 ulas (kisar)
nenas
santan
kerang
garam
perasa

KERANG GORENG KUNYIT

Bahan-bahannya:

Isi kerang
Kentang
Bawang besar
Bawang putih, 
Cili Besar
Cili Padi
Garam
Kunyit
Sos Tiram

KERANG LADA HITAM

Bahan-bahannya:

Kerang (Basuh dan rebus sehingga terbuka dan toskan)
Lada hitam
6 ulas Bawang putih (tumbuk atau kisar)
3 sudu Minyak masak

KERANG REBUS

Bahan-bahannya:

1 kg kerang
1 biji bawang merah besar (hiris)
2 batang serai (titik)
1 batang cili merah (hiris)
sedikit halia (hiris)
garam secukup rasa

Rebus sehingga kerang terbuka. Tu tanda dah masak le tu.

RENDANG KERANG HIJAU

Bahan-bahannya:

2 kg kerang (rebus dan buang kulit  atau beli kerang yg dah siap kopek)
5 biji bawang kecil *
5 ulas bawang putih *
2 batang serai *
2 inci lengkuas *
1 inci halia *
5 biji lada besar hijau *
15-20 biji cili api hijau *
1sk serbuk kunyit atau 1 inci kunyit hidup *
1 cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
1 helai daun kunyit
Garam, Gula, Serbuk perasa