ISTANA RASA
Saturday, January 15, 2000
SERUNDING KERANG
Bahan-bahannya:
Isi Kerang
Kelapa parut
Daun kunyit
Serai
Bawang besar
Bawang putih
Lada kecil
Lada besar
Kunyit hidup
Air asam jawa
Garam
Gula
Read more »
KERANG SAMBAL BERLADO
Bahan-bahannya:
Setengah kilo kerang (rebus ambil isinya)
Bawang merah (dikisar)
Bawang Putih - 3 biji (dikisar)
Halia - setengah inci (dikisar)
Cili Kering segenggam (dikisar)
Cili Padi 4 biji (dikisar)
Read more »
MASAK LEMAK BUNCIS DAN KERANG
Bahan-bahannya:
3 kg kerang
200 gram kacang buncis (dibersihkan dan potong menyerong)
2 cawan santan pekat
1 keping asam keping saiz kecil
Garam secukup rasa
Read more »
KERANG MASAK LEMAK SERAI PEDAS
Bahan-bahannya:
1 kg kerang, direbus dan dikeluarkan isinya
7 batang serai dan 1 inci lengkuas, dikisar
1 biji bawang besar, 3 biji bawang putih, dikisar
1 inci halis diketuk
Cili padi dikisar, ikut suka kepedasannya
Sedikit serbuk kunyit
1/2 mangkuk santan pekat
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Daun kunyit, dipotong kasar
Read more »
KERANG MASAK LEMAK PUTIH
Bahan-bahannya:
1 batang Serai
1 sudu lada hitam
1 biji bawang putih
6 biji bawang merah
Cili padi
1 inci halia
Santan
1 ekor ikan rebus (isi sahaja)
Kerang
Read more »
GULAI KERANG TUMIS DARAT
Bahan-bahannya:
Rempah kari ikan
bawang merah 3 ulas (kisar)
bawang putih 2 ulas (kisar)
nenas
santan
kerang
garam
perasa
Read more »
KERANG GORENG KUNYIT
Bahan-bahannya:
Isi kerang
Kentang
Bawang besar
Bawang putih,
Cili Besar
Cili Padi
Garam
Kunyit
Sos Tiram
Read more »
KERANG LADA HITAM
Bahan-bahannya:
Kerang (Basuh dan rebus sehingga terbuka dan toskan)
Lada hitam
6 ulas Bawang putih (tumbuk atau kisar)
3 sudu Minyak masak
Read more »
KERANG REBUS
Bahan-bahannya:
1 kg kerang
1 biji bawang merah besar (hiris)
2 batang serai (titik)
1 batang cili merah (hiris)
sedikit halia (hiris)
garam secukup rasa
Rebus sehingga kerang terbuka. Tu tanda dah masak le tu.
RENDANG KERANG HIJAU
Bahan-bahannya:
2 kg kerang (rebus dan buang kulit
atau beli kerang yg dah siap kopek)
5 biji bawang kecil *
5 ulas bawang putih *
2 batang serai *
2 inci lengkuas *
1 inci halia *
5 biji lada besar hijau *
15-20 biji cili api hijau *
1sk serbuk kunyit atau 1 inci kunyit hidup *
1 cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
1 helai daun kunyit
Garam, Gula, Serbuk perasa
Read more »
Newer Posts
Older Posts
Home
Subscribe to:
Posts (Atom)