Monday, January 17, 2000

KUEY TEOW GORENG UDANG

Bahan-bahannya:

1 peket kuey teow (dilerai-lerai)
200 gm udang dibersihkan
200 gm isi ayam
1 cekak kucai - cuci bersih
100 gram taugeh
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 biji telur
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos ikan
Sedikit minyak bijan

KUEY TEOW GORENG CINA

Bahan-bahannya:

Bahan-bahan A:

1/2 kg kuey teow
3 biji telur - pukul hancur sahaja
Tauge secukupnya
Daun kucai jika suka

KUEY TEOW LADNA

Bahan-bahannya:

- 4 paket kuey teow (leraikan)
- 2 sudu sos tiram
- 1/2 cawan kicap lemak manis
- 1 sudu sos ikan
- Sedikit air
- 1 biji limau nipis (ambil jus sahaja)
- Sayuran pilihan (cendawan hitam yang direndam sampai kembang dan digunting, kailan, kobis cina, carrot dan cendawan enoki)
- 4 sudu tepung jagung bancuh dengan 1/2 cawan air.
- satu batang karot di cincang
- kailan (dan batangnya)
- kobis cina

KUEY TEOW GORENG KERANG

Bahan-bahannya:

Kuey teow sebungkus
Bawang putih ditumbuk kasar.
Cili kisar
Sos tomato
Kicap manis
Sos tiram
Kerang (direbus ambil isi)
Tauge
Kucai
Garam dan perasa

KERABU KERANG

Bahan-bahannya:

1 kg kerang (diambil isi)

Bahan sos: air limau nipis, sos tomyam dan sos ikan.

Sayur: serai potong kecik2, bawang merah potong dadu, cili potong dadu, daun selasih dan daun ketumbar potong dadu.

Satukan semua bahan dalam mangkuk dan taburkan bawang goreng. Siap.

KERANG GORENG CENCALUK

Bahan-bahannya:

300gm kerang (dibersihkan, direbus dan dibuang kulit sebelah)
2 sudu besar cencaluk
6 tangkai cili padi (dipotong kecil)
1/2 biji bawang kuning (dipotong dadu)
sos cili secukupnya
sos tiram secukupnya
sedikit margerin dan minyak

KERANG CILI BERSULAM PETAI

Bahan-bahannya:

Kerang rebus kopek kulit sebelah
Serai 2 batang hiris panjang2
Petai yg telah dibelah dua 1 cawan
Sos tiram
Sos cili
Garam, gula dan perasa
Lada benggala (dipotong dadu)
Karot (dipotong dadu)

KARI KERANG

Bahan-bahannya:

1.2 kg kerang segar, bersihkan dan toskan
250 ml santan
1 liter santan cair
Sedikit air (jika perlu)
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kari ikan
5 biji kentang
2 keping asam gelugor atau air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

GULAI LEMAK CILI API PUCUK UBI CAMPUR KERANG

Bahan-bahannya:

Isi kerang yg dah di rebus
Pucuk ubi
Santan kelapa
Garam
1 keping asam keping
Cili api (tumbuk lumat)
Kunyit ( tumbuk lumat)

KERANG MASAK KICAP PEDAS

Bahan-bahannya:

1kg kerang (bersihkan)
8 sudu makan kicap manis
1 tangkai daun saderi (dihiris 2.5 cm)
1 tangkai daun bawang (dihiris 2.5 cm)
1 batang cili merah (dihiris)
125ml air
Air asam jawa secukupnya
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis