Thursday, February 3, 2000

RENDANG IKAN TONGKOL

Bahan A:

1 ekor ikan tongkol (ambil isi sahaja)
3 cawan santan dari sebiji kelapa
2 sudu makan kerisik
3 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit (dihiris halus)
3 helai daun limau purut (dikoyak)
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa
sedikit gula

RENDANG JOHOR

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam, dipotong kecil
4 sudu besar tomato puri
1 tin Krimer Sejat
2 batang serai, diketuk
2 helai daun limau purut
Jus dari setengah biji lemon
Garam dan gula secukup rasa

RENDANG KERANG

Bahan-bahannya:

3 kilo kerang (rebus dan kupas kulit)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 inci halia
2 batang serai dihiris
15 tangkai cili kering (rebus)
1 kilo santan
1 keping asam gelugor
daun kunyit
daun limau purut
1 batang serai diketuk.
garam secukup rasa

RENDANG LOKAN

Bahan-bahannya:

1 1/2 cawan isi lokan
1 helai daun kunyit (hiris halus)
2 helai daun limau purut
1/3 cawan santan pekat
1 sudu besar penuh kerisik
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari ikan
1 keping asam gelugor
1 cawan air
1 sudu besar gula melaka
Garam secukup rasa
Minyakuntuk menumis

RENDANG MAMAN GEMENCHEH

Bahan-bahannya:

1 kg daging (boleh ganti 1ekor ayam kampung atau itik atau 10 ekor puyuh)
2 kg sayur maman (sila gugel)
2 kg santan atau 6 biji kelapa (perlu banyak santan)
Cili api
8 keping asam gelugor
2 inci kunyit hidup
garam secukup rasa

RENDANG MINANG IBUNDO

Bahan-bahannya:

1 kilo daging
4 biji kelapa diambil santan pekat (santan cair diketepikan untuk kisar bahan)
2 batang serai dihiris *
4 ulas bawang merah *
3 buku bawang putih *
halia sebesar ibu jari kaki dihiris nipis *
lengkuas 3 kali ganda besar halia, dihiris nipis *
8 helai daun limau purut diracik *
1 helai daun kunyit yang agak lebar diracik *
cili api mengikut kepedasan yang dikehendaki *
1 sudu besar lada putih

RENDANG AYAM CILI PADI

Bahan-bahannya:

10 ketul ayam
15 biji cili api (separuh dikisar dan separuh digaul dengan ayam)
2 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
3 labu bawang besar
Garam secukup rasa
2 helai daun kunyit (dihiris)
Semangkuk santan pekat
Sedikit gula
Serbuk perasa

RENDANG AYAM ALA SARAWAK

Bahan A:

1 ekor ayam (boleh diganti daging)
Santan (1 biji kelapa)
4 helai daun kunyit (dihiris halus)
Kerisik (1/2 biji kelapa)

NASI DAGING AIR ASAM KERISIK

Bahan-bahannya:

1/2 kg daging (basuh, rebus empuk dan hiris, boleh lebihkan)
1 biji bawang besar (hiris)
4 ulas bawang putih (hiris)
Sedikit halia (hiris)
5 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 sudu makan serbuk rempah Kurma
1 sudu makan serbuk rempah sup atau 1 kiub pati lembu
1 cawan susu cair
Sedikit daun ketumbar
1 helai daun pandan (simpul)
1 sudu teh gula
1/2 sudu makan garam
5 ½ cawan air rebusan daging
4 cawan beras basmathi (basuh, rendam 30 minit, toskan)
1/2 cawan minyak masak
1 senduk minyak sapi

DAGING MASAK HITAM

Bahan menumis A:

Kulit kayu manis (1-2 batang)
Buah pelaga (1-4 biji)
Bunga lawang (1-3 biji)
Serai (2 batang diketuk)
Daun kari (ikut suka)