Wednesday, January 12, 2000

SOTONG MASAK LADA

Bahan-bahannya:

1/2 kg sotong
3 sk serbuk lada hitam
1 sk serbuk kunyit
4 Sb sos cili
4 ulas bwg putih
Garam
Perasa
Minyak utk tumis
1 biji bwg besar
6 biji cili padi

NASI MINYAK KAROT (WORTEL) DAN KARI AYAM KAMPUNG

Gunakan seekor ayam kampung yg sudah tua dan liat dagingnya. Setelah diproses (bersih dan cincang), rebuslah ayam itu terlebih dahulu dengan air yang banyak sehingga empuk. Air ini dijadikan stok dan digunakan dalam kedua dua masakan nasi dan kari.

SOTONG SUMBAT BAKAR

Bahan-bahannya:

Sotong saiz besar
Isi udang segengam
Telur 1 biji

SOTONG MASAK HITAM

Bahan-bahannya:

Bawang kecil
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Serai
Kunyit
Belacan
Buah keras

SOTONG SUMBAT TELUR

Bahan-bahannya: 

Inti Sumbat:

3 biji telur ayam
Carrot - dicincang
Isi ayam/udang - dicincang
Capsicum
Secubit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng

SOTONG GORENG REMPAH

Bahan-bahannya:

Sotong besar 3 ekor
1 sudu makan garam masala
1 sudu makan serbuk kari ikan
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan minyak masak
2 biji cili (hiris serong)
1 biji tomato (belah 6)
Garam dan gula secukup rasa

SOTONG PERCIK

Bahan-bahannya:

Sotong 400g

Bahan A:

1 bawang besar
5 ulas bwang merah
6 tangkai cili kering
halia
4 biji cili padi
garam
1 batang serai

RENDANG SOTONG

Bahan-bahannya:

Sotong
Serai*
Cili padi*
Bawang merah*
Bawang putih*
Lengkuas*
Kunyit hidup*
Kerisik*
Daun limau purut
Garam
Gula
Minyak

SOTONG MASAK LEMAK PADANG

Bahan-bahannya:

1 kg sotong (cuci bersih dan potong)
3 biji bawang besar (belah 4)
2 biji tomato (belah 4)
2 batang serai (di titik)
3 biji ubi kentang (belah 4)
3 sudu besar minyak untuk menumis
500 ml santan
air secukupnya
garam secukup rasa

SOTONG PHAT PHET

Bahan A:

(Dikisar kasar)
Cili api atau cili merah
Bawang putih
Bawang merah
Kunyit hidup
Serai
Belacan
Lada hitam