ISTANA RASA
Wednesday, January 12, 2000
SOTONG MASAK LADA
Bahan-bahannya:
1/2 kg sotong
3 sk serbuk lada hitam
1 sk serbuk kunyit
4 Sb sos cili
4 ulas bwg putih
Garam
Perasa
Minyak utk tumis
1 biji bwg besar
6 biji cili padi
Read more »
NASI MINYAK KAROT (WORTEL) DAN KARI AYAM KAMPUNG
Gunakan seekor ayam kampung yg sudah tua dan liat dagingnya. Setelah diproses (bersih dan cincang), rebuslah ayam itu terlebih dahulu dengan air yang banyak sehingga empuk. Air ini dijadikan stok dan digunakan dalam kedua dua masakan nasi dan kari.
Read more »
SOTONG SUMBAT BAKAR
Bahan-bahannya:
Sotong saiz besar
Isi udang segengam
Telur 1 biji
Read more »
SOTONG MASAK HITAM
Bahan-bahannya:
Bawang kecil
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Serai
Kunyit
Belacan
Buah keras
Read more »
SOTONG SUMBAT TELUR
Bahan-bahannya:
Inti Sumbat:
3 biji telur ayam
Carrot - dicincang
Isi ayam/udang - dicincang
Capsicum
Secubit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng
Read more »
SOTONG GORENG REMPAH
Bahan-bahannya:
Sotong besar 3 ekor
1 sudu makan garam masala
1 sudu makan serbuk kari ikan
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan minyak masak
2 biji cili (hiris serong)
1 biji tomato (belah 6)
Garam dan gula secukup rasa
Read more »
SOTONG PERCIK
Bahan-bahannya:
Sotong 400g
Bahan A:
1 bawang besar
5 ulas bwang merah
6 tangkai cili kering
halia
4 biji cili padi
garam
1 batang serai
Read more »
RENDANG SOTONG
Bahan-bahannya:
Sotong
Serai*
Cili padi*
Bawang merah*
Bawang putih*
Lengkuas*
Kunyit hidup*
Kerisik*
Daun limau purut
Garam
Gula
Minyak
Read more »
SOTONG MASAK LEMAK PADANG
Bahan-bahannya:
1 kg sotong (cuci bersih dan potong)
3 biji bawang besar (belah 4)
2 biji tomato (belah 4)
2 batang serai (di titik)
3 biji ubi kentang (belah 4)
3 sudu besar minyak untuk menumis
500 ml santan
air secukupnya
garam secukup rasa
Read more »
SOTONG PHAT PHET
Bahan A:
(Dikisar kasar)
Cili api atau cili merah
Bawang putih
Bawang merah
Kunyit hidup
Serai
Belacan
Lada hitam
Read more »
Newer Posts
Older Posts
Home
Subscribe to:
Posts (Atom)