Sunday, February 27, 2000

IKAN SIAKAP BAKAR CARA THAI

Bahan-bahannya:

Bahan kisar:


bawang besar 1 biji

seinci halia

serai 1 batang

bawang putih 4 ulas

cili kisar 4 sudu

kunyit serbuk 1 sudu

garam and gula 

AYAM BAKAR MEDITERRANIAN

Bahan-bahannya:

seekor ayam (dibelah 4)

4 sudu makan lada hitam (ditumbuk)

4 sudu serbuk cili

1 kiub ayam

5 sudu makan kicap

5 sudu makan sos cili

4 sudu makan gula

2 sudu makan madu

herba campuran (secukupnya)

1 sudu makan jintan manis 

sebiji lemon (ambil jus)

6 sudu minyak masak (lebih sedap guna planta)

4 biji kentang 

1 batang lobak merah

IKAN SIAKAP MASAK KENGSOM

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap

1/2 biji nenas 

kangkung

2 batang serai (ketuk)

1 biji limau nipis

garam dan gula

SIAKAP KENGSOM

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap

kangkung

1/2 biji nanas (potong potong)

sedikit daun kesum

pes asam jawa

1 sudu makan gula

1 sudu sos ikan

garam dan serbuk perasa

1 sudu minyak utk menumis

KARIPAP KENTANG

Bahan-bahannya:

Untuk kulit:


1 kilo tepung gandum

4 sudu besar minyak masak (yang telah dipanaskan)

Sedikit air, garam dan gula

KUIH SAGU

Bahan-bahannya:

1 sudu kecik pati ros

1 - 2 helai daun pandan

1 cawan gula

1 cawan sagu

1 cawan kelapa parut

BINGKA UBI

Bahan-bahannya:

1 kg ubi kayu (disagat atau boleh juga dikisar)

1/2 cawan gula pasir

1/2 sudu kecil garam

2 cawan air

1 cawan santan

sedikit margerin atau keju

beberapa titik pewarna kuning

POPIA SAYUR

Bahan-bahannya:

1 bungkus kulit popia bersaiz besar - lebih kurang 50 keping

1 biji telur dikacau seketika - sebagai gam kulit popia

minyak untuk menggoreng

SERI MUKA

Bahan-bahannya:

Bahan-bahan untuk lapisan bawah:


400 gram atau 2 cawan beras pulut putih (direndam selama 3 jam)

2 cawan santan cair (sama dengan sukatan pulut)

1 sudu teh garam

2 sudu teh minyak masak

KUIH CARA

Bahan-bahannya:

tepung gandum

2 biji telur

3 cawan santan kelapa

3 helai daun pandan

sedikit pewarna hijau

gula pasir secukupnya

garam secukup rasa