Bahan-bahannya:
Bahan kisar:
bawang besar 1 biji
seinci halia
serai 1 batang
bawang putih 4 ulas
cili kisar 4 sudu
kunyit serbuk 1 sudu
garam and gula
Bahan-bahannya:
Bahan kisar:
bawang besar 1 biji
seinci halia
serai 1 batang
bawang putih 4 ulas
cili kisar 4 sudu
kunyit serbuk 1 sudu
garam and gula
Bahan-bahannya:
seekor ayam (dibelah 4)
4 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
4 sudu serbuk cili
1 kiub ayam
5 sudu makan kicap
5 sudu makan sos cili
4 sudu makan gula
2 sudu makan madu
herba campuran (secukupnya)
1 sudu makan jintan manis
sebiji lemon (ambil jus)
6 sudu minyak masak (lebih sedap guna planta)
4 biji kentang
1 batang lobak merah
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan siakap
1/2 biji nenas
kangkung
2 batang serai (ketuk)
1 biji limau nipis
garam dan gula
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan siakap
kangkung
1/2 biji nanas (potong potong)
sedikit daun kesum
pes asam jawa
1 sudu makan gula
1 sudu sos ikan
garam dan serbuk perasa
1 sudu minyak utk menumis
Bahan-bahannya:
Untuk kulit:
1 kilo tepung gandum
4 sudu besar minyak masak (yang telah dipanaskan)
Sedikit air, garam dan gula
Bahan-bahannya:
1 sudu kecik pati ros
1 - 2 helai daun pandan
1 cawan gula
1 cawan sagu
1 cawan kelapa parut
Bahan-bahannya:
1 kg ubi kayu (disagat atau boleh juga dikisar)
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
2 cawan air
1 cawan santan
sedikit margerin atau keju
beberapa titik pewarna kuning
Bahan-bahannya:
1 bungkus kulit popia bersaiz besar - lebih kurang 50 keping
1 biji telur dikacau seketika - sebagai gam kulit popia
minyak untuk menggoreng
Bahan-bahannya:
Bahan-bahan untuk lapisan bawah:
400 gram atau 2 cawan beras pulut putih (direndam selama 3 jam)
2 cawan santan cair (sama dengan sukatan pulut)
1 sudu teh garam
2 sudu teh minyak masak
Bahan-bahannya:
tepung gandum
2 biji telur
3 cawan santan kelapa
3 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau
gula pasir secukupnya
garam secukup rasa