Tuesday, February 29, 2000

NASI JAGUNG

Bahan-bahannya:

4 cawan beras basmati

3 1/2 cawan air

1 cawan susu cair

2 biji bawang besar, dihiris

1 tin jagung, ditoskan airnya

3 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

3 cm kulit kayu manis

1 senduk minyak sapi/mentega

garam secukup rasa

bawang goreng, untuk hiasan

NASI KERABU

Bahan-bahannya:

(1). Nasi:


3 cawan beras

4 cawan air atau bergantung pada beras yg kita guna

1 batang serai dketuk

10 kuntum bunga talang (ditumbuk dan diperah airnya)

sedikit pewarna biru

NASI DAGING

Bahan-bahannya:

4 cawan beras basmathi (rendam selama 30 minit dan tos)

500 gram daging (potong kiub besar)

5 cawan air rebusan daging

1 cawan sudu cair

1 helai daun pandan (carik dan simpul)

2 1/2 sudu besar rempah kurma

1 batang serai (dititik)

3 sudu besar minyak sapi

1 - 2 sudu besar minyak sayuran

1/2 cawan sup tomato atau 1/4 cawan tomato puri

sedikit kismis hitam

FILLET FISH MASAK KUNG PAO

Bahan-bahan untuk ikan:

isi ikan (dipotong kiub)

garam, lada putih dan tepung jagung, telur (digaul dengan ikan kemudian goreng hingga garing)


Bahan-bahan kuah:

IKAN PERCIK

Bahan-bahannya:

Ikan Kembung 5 ekor (basuh bersih dan kelar ikan)


Bahan A untuk ikan bakar:


2 batang serai (hiris nipis)

5 ulas bawang putih (hiris nipis)

1 inci halia (hiris nipis)

1 1/2 inci kunyit hidup (hiris nipis)

SUP IKAN SIAKAP LADA HITAM

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap sederhana besar (gaul dengan sedikit garam)

1 inci halia (dihiris)

1 keping asam gelugur

1 sudu besar sos ikan nampla

1 sudu teh perencah sup

1 batang serai (ketuk)

Garam dan perisa lain ikut suka

DAGING MASAK PAPRIK

Bahan-bahannya:

1/2 kg daging

4 ulas bawang putih

1 biji Bawang besar

lobak merah dan kobis bunga

3 sudu besar cili giling

2 sudu sos cili

2 sudu sos tiram

6 biji cili padi

daun limau purut

gula dan garam secukup rasa

SOTONG TAUHU TELUR MASAK KICAP

Bahan-bahannya:

2 peket tauhu telur (potong 4 dan digoreng)

2 ekor sotong (potong cincin)

2 ulas bawang putih (diketuk)

1 biji bawang besar (potong bulat)

2 biji cili merah (hiris serong)

4 sudu makan kicap lemak masin

LALA KAM HEONG

Bahan-bahannya:

300 gram lala

2 tangkai daun kari

2 sudu besar serbuk kari

8 biji cili padi (ditumbuk sedikit)

3 ulas bawang putih (ditumbuk)

8 ulas bawang merah (ditumbuk)

2 sudu besar udang kering (direndam dan ditumbuk)

2 sudu besar sos tiram

1 sudu besar kicap cair

1 sudu besar kicap pekat

1 biji bawang besar (dipotong 6)

garam dan gula secukup rasa

KAMBING KUZI

Bahan-bahannya:

1 kg daging kambing (potong kiub besar)

2 sudu besar rempah kari daging

1 sudu besar rempah kurma

1 inci halia (tumbuk halus)

3 ulas bawang putih (tumbuk halus)

2 biji tomato (dipotong kiub)

1 cawan yogurt perisa asli

1/2 sudu besar gula melaka

1/2 cawan kismis

2 biji cili merah (belah 2 setiap 1)

2 biji cili hijau (belah 2 setiap 1)

1 biji bawang besar (belah 4)

1 cawan sos tomato

air dan garam secukupnya