Tuesday, February 29, 2000

IKAN PERCIK

Bahan-bahannya:

Ikan Kembung 5 ekor (basuh bersih dan kelar ikan)


Bahan A untuk ikan bakar:


2 batang serai (hiris nipis)

5 ulas bawang putih (hiris nipis)

1 inci halia (hiris nipis)

1 1/2 inci kunyit hidup (hiris nipis)

Bahan B untuk kuah percik:


5 biji bawang merah saiz syiling 20 sen

2 ulas bawang putih

1/2 hiris nipis halia

secubit belacan

lada kisar

1/2 sudu besar serbuk ketumbar (disangai dan dikisar halus)


Cara-caranya:


Masukkan bahan A dalam tabung pengisar. Tambahkan 3/4 sudu besar garam dan secubit serbuk perasa. Kisar hingga lumat. Lumur rata bahan kisar pada ikan. Perap selama 20 minit. Bakarkan ikan seperti biasa. Untuk kuah percik pula, kisar semua bahan B hingga lumat. Masukkan 6 senduk santan segera. Tambahkan 1 senduk air kosong. Masukkan 1 1/2 sudu besar cili kisar. Letak periuk atas dapur. Sebelum buka api, perahkan sehiris limau nipis. Kacau rata. Buka api sederhana besar. Masukkan 1/2 sudu besar garam, 2 1/2 sudu besar gula dan secubit perasa. Kacau kuah sentiasa supaya tidak berketul-ketul. Tutup api setelah kuah berbuih mendidih. Siap untuk kuah percik.



No comments:

Post a Comment