Tuesday, February 29, 2000

LALA KAM HEONG

Bahan-bahannya:

300 gram lala

2 tangkai daun kari

2 sudu besar serbuk kari

8 biji cili padi (ditumbuk sedikit)

3 ulas bawang putih (ditumbuk)

8 ulas bawang merah (ditumbuk)

2 sudu besar udang kering (direndam dan ditumbuk)

2 sudu besar sos tiram

1 sudu besar kicap cair

1 sudu besar kicap pekat

1 biji bawang besar (dipotong 6)

garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:


Dalam satu mangkuk, campurkan serbuk kari, sos tiram, kicap cair dan kicap pekat sebagai bahan perencah. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih. Dimasukkan pula udang kering hingga naik bau. Kemudian masukkan cili padi, daun kari, dan bahan perencah. Kacau hingga sebati. Tambahkan garam serta gula secukup rasa. Masukkan lala bersama bawang besar. Kacau rata. Sesuaikan rasa dan angkat. 



No comments:

Post a Comment