Wednesday, January 5, 2000

AYAM GORENG LEMON

Bahan-bahan:

250 gram ayam dipotong dadu
Setengah biji lemon diperah
Setengah biji lemon dipotong bulat
Sedikit kulit lemon dihiris.
10 tangkai cili kering
1 biji telor dipukul
4 ulas bawang putih
Setengah inci halia dicincang
Sedikit daun ketumbar
Minyak bagi menumis dan menggoreng
Garam dan gula

KERABU PENGAGA

Bahan2:

1 biji bawang merah dihiris
1 biji cili merah dihiris (kalau nak letak cili padi pon boleh)
1 mangkuk daun pegaga (dihiris nipis)
2 sudu besar kerisik
1 sudu lada hitam dikisar
50gm ikan bilis disangai dan ditumbuk
1 biji limau kasturi (diperah, ambil jus)
garam secukup rasa

Cara2

Gaulkan semua sehingga sebati di dalam mangkuk. Siap dihidangkan dan dimakan dengan nasi panas.

IKAN MASAK CUKA

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan tenggiri saiz kecil, kerat 3 setiap seekor, dibersihkan, cuci dan toskan*
1 camca teh serbuk kunyit*
1/2 camca teh garam* 
(bahan2 bertanda * digaul rata dan perap sekejap)
1 biji timun saiz kecil, kerat 3, buang empulur dan hiris panjang
1 biji cili merah, kerat 3, buang biji dan hiris panjang
1 biji cili hijau, kerat 3, buang biji dan hiris panjang

APAM LENGGANG

Bahan-bahannya:

1 1/2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis
7-8 sudu besar gula
1 cwn air
1 cwn santan pekat
1 biji telur

DAGING MASAK HITAM

Bahan-bahannya:

100 ml minyak masak
3 labu bawang besar ~ dikupas dan di hiris
500 gm daging batang pinang ~ di potong dadu atau ikut citarasa

NASI KABSAH KAMBING

Bahan-bahan:

1 kg daging kambing/lembu/unta
3 cwn beras basmati
4 sdu bsr myk sapi
31/4 cwn air
1 inci halia dimayang
1 bj bwg besar didadu
1 btg kulit kayu manis
3 helai daun salam (bayleaf)
2 kumtum bunga lawang
3 ulas buah pelaga
1 bj tomatao didadu
2 sdu tomato puri
1 sdu bsr rempah kabsa*
2 bj cili merah
1 bj cili benggala merah
1/4 cwn kismas
sedikit safron/pewarana kuning
gula serta garam secukupnya
Perasa (jika perlu)
Cara:

DAGING BERIYANI

Bahan-Bahan:

1 kg daging lembu/kambing, dipotong
3 ulas bawang besar, dihiris nipis
3 sudu besar minyak sapi, atau boleh gantikan dengan minyak masak
4 sudu besar rempah briyani
1/2 cawan bawang goreng
1 senduk kecil tomato puree
3 biji tomato, dihiris
3 sudu besar serbuk badam
1/2 cawan tairu atau susu cair

GULAI DAGING UTARA

Bahan-Bahan:

1 kg daging bahagian tulang
1 mangkuk rebung, dihiris dan rebus
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar minyak sapi
1/2 senduk minyak masak
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
daun kari
sedikit gula melaka
garam secukup rasa

NASI HUJAN PANAS

Bahan-bahannya:

3 cawan beras Basmathi ~ rendam dahulu 20 minit kemudian cuci dan toskan
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
pewarna merah, hijau dan kuning telur
10 gm bawang goreng
garam secukup rasa

SINGGANG ASAM IKAN TONGKOL

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan tongkol puteh
1 biji terung bulat
2 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis (optional)
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa