Wednesday, January 5, 2000

SINGGANG ASAM IKAN TONGKOL

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan tongkol puteh
1 biji terung bulat
2 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis (optional)
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa


bahan tumbuk lumat:

4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
20 biji cili padi
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3/4 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji

Cara membuatnya:

Ikan disiang, kerat 3 atau 4 bahagian, cuci bersih dan toskan. Terung dibuang sedikit kulit, kemudian belah 6 rendam dalam air bergaram. Ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat dan serai hingga harum. Tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan). Kacau rata dan masukkan kiub ikan bilis dan asam gelugor. Kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan terung (toskan). Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain.

No comments:

Post a Comment