Wednesday, January 5, 2000

IKAN MASAK CUKA

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan tenggiri saiz kecil, kerat 3 setiap seekor, dibersihkan, cuci dan toskan*
1 camca teh serbuk kunyit*
1/2 camca teh garam* 
(bahan2 bertanda * digaul rata dan perap sekejap)
1 biji timun saiz kecil, kerat 3, buang empulur dan hiris panjang
1 biji cili merah, kerat 3, buang biji dan hiris panjang
1 biji cili hijau, kerat 3, buang biji dan hiris panjang

7 biji bawang merah kecil, belah 2 setiap 1
5 ulas bawang putih, belah 2 setiap 1
1/2 inci halia, hiris halus
3 camca besar cuka
1 camca teh serbuk kunyit
1/3 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tumis:

1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
3/4 camca teh biji sawi

Cara Memasaknya:

Ikan digoreng hingga masak, tak perlu sampai garing. Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Masukkan biji sawi dan masak sekejap, kemudian masukkan semua bahan2 tumis, bawang putih, halia dan bawang merah. Masak hingga bawang layu.

Masukkan serbuk kunyit, kacau rata. Tuang cuka, kacau dan masukkan air. Biar mendidih. Tambah timun dan masak hingga timun lembut sedikit. Masukkan cili merah, cili hijau dan ikan goreng. Kacau rata.

Tambah garam secukup rasa dan gula dalam 1 camca besar penuh atau secukup rasa. Masak hingga pekat.

No comments:

Post a Comment