Saturday, January 8, 2000

MEE GORENG MAMAK

Bahan-bahan:

Mee kuning 1 bungkus
Udang sederhana (buang kulit)
Bawang Putih (hiris)
Bawang Merah (hiris)
Kicap cair & pekat
Sos cili
Sos tiram
Cili Boh
Tauhu (digoreng dahulu)
Kentang (potong dadu & goreng)
Taugeh
Daun Kubis
Tomato
3 biji telur (pecah dan kacau)
Fish cake (hiris)
Cili (hiris)
Serbuk perasa Knorr/Maggi

AYAM NASI KANDAR MAMAK

Bahan-bahan:

1. Untuk 1/2 ekor ayam - goreng dan asingkan
2. Bawang besar 2 biji
3. Halia 1/2 inci
4. Daun kari - 12 tangkai. Lebih pun takpa
5. Cabai kering 6 biji
(Item 2 - 5 di blend)

SUP AYAM MAMAK

Bahan-bahan:

Seekor ayam
Sepeket kecil rempah sup( 25gm)
2 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar lada hitam tumbuk
2 buku bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
3 Akar ketumbar ( satu sepanjang 3 inci) jangan ambil yg halus2.

KUAH KARI MAMAK

Bahan-bahan:

2 paket kecil serbuk rempah kari daging Babas
2 paket kecil serbuk rempah kari ikan Babas
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
( semua rempah & serbuk2 dicampur dan gaul dengan air 1/2 cawan, kacau sebati)

KUAH HITAM MANIS MAMAK

Bahan2:

2 kiub pati daging maggi
1/2 cawan kicap
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili

AYAM GORENG MAMAK

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - dipotong 8 dan dicuci bersih
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar kunyit serbuk
1 sudu kecil lada sulah
1 biji limau nipis
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Minyak yg banyak utk menggoreng

PERIA GORENG RANGUP MAMAK

Bahan-bahan:

1 atau 2 biji peria cina atau peria katak (5-6 biji).
1 sudu besar serbuk cili.
1/4 sudu kecil garam atau secukup rasa.
1 sudu besar (tbsp) santan pekat ( tidak mestikan).
50 gm tepung gandum.
1 sudu besar (tbsp) tepung ubi kayu.
1 sudu besar (tbsp) tepung beras.
1 biji telur dipukul.
1/2 kiub ayam (knorr atau maggi) tidak kemestian.
100 liter air ais atau sejuk atau kelikatan yang diperlukan untuk adunan tepung goreng yang sempurna.

KOBIS GORENG MAMAK

Bahan-bahan:

1 biji kobis yg bersaiz sederhana
1 biji bawang besar (*)
2 biji bawang merah (*)
4 ulas bawang putih
Biji sawi
halia (*)
Daun kari
Garam
Gula
Cili kering
Kunyit

Cara-cara:

Kisar semua bahan yg ditanda (*), tumis bersama bji sawi dgn daun kari, bila naik dah bau, letak kobis dan sedikit kunyit. Bila kubis dah lembut baru tutup api.

AYAM GORENG MAMAK

Bahan-bahan:

1 ekor ayam
6 sudu makan tepung jagung
6 sudu makan tepung beras
3 tangkai daun kari

KARI IKAN MAMAK

Bahan-bahan:

3 ketul ikan (yg sesuai utk di buat kari)
3 biji bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih (hiris)
Halba / biji sawi/  jintan manis
Daun kari
6 sudu rempah kari dan 2 sudu cili giling (jadikan pes)
1 genggam beras (sangai dulu dan blend halus)
1 sudu asam jawa
air secukupnya
bendi
tomato
garam