Saturday, January 1, 2000

MEAT LOAF

Bahan bahan:

900 gram daging kisar
2 labu bawang besar - potong dadu
3/4 cawan serbuk roti - boleh guna 1 cawan
1 cawan sos tomato
2 biji telur
2 sudu kecil lada hitam - tumbuk
1 1/2 sudu kecil serbuk rempah campuran
Garam secukup rasa guna - 1 - 1 1/2 sudu kecil
Sedikit minyak zaitun

TUHAU

Tuhau merupakan makanan tradisi suku kaum dusun di Aabah. Mudah di perolehi di hutan-hutan Sabah.P okok tuhau mempunyai daun yang berwarna hijau dan sederhana lebar. 

HINAVA

Bahan-bahan:

1. Isi Ikan yang telah diasingkan dari tulang (Ikan Tenggiri atau Ikan Yu)
2. Bawang Merah dan Halia (bergantung dengan kuantiti isi ikan)
3. Limau Kapas atau limau nipis.
4. Sayur Peria.
5. Lada besar  (hiasan)
6. Garam, Aji, Gula secukup rasa.

PULUT KUNING KUKUS

Bahan-bahan:

- 500 gram beras pulut

- 70ml santan pekat tin (100ml jika mahu lebih lemak)

- 380ml air (jika santan 100ml, air 350ml)

- 1 sudu besar minyak masak

DAGING LADA HITAM

Bahan-bahannya:

500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam - ditumbuk kasar, lebihkan utk lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
minyak utk menggoreng

BEBOLA DAGING 2

Bahan-bahan:

Daging - 1/2kg (dikisar)
Bawang besar - 1 biji (dipotong dadu)
Bawang putih - 3 ulas (dipotong dadu)
Tepung jagung - 1 sudu makan
Tepung gandum - 2 sudu makan
Telur - 1 bijik
Lada putih/lada hitam - 1 sudu teh
Cili api - 3 bijik (potong halus)
Gula dan garam - ikut cita rasa
Daun sup -cincang

BUBUR LAMBUK TERENGGANU

Bahan-bahan:

2 cawan beras
1 s/b lada hitam 
5 ulas bawang merah 
5 tangkai pucuk ubi 
5 tangkai daun cekur manis 
1 ikat daun paku merah 
1 ikat pucuk paku hijau 
5 pokok kangkong 
2 tangkai dan kadok 
4 tangkai daun kesom 
4 tangkai daun kemangin 
3 ekor ikan selayang(rebus dan ambil isi)
air secukupnya 
Santan
Garam
Budu 2 senduk

BEBOLA DAGING

Bahan-bahan:

500 gram daging cincang
1/2 biji bawang besar – cincang halus (*)
1 sudu besar mentega (*)
3/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh kryddpeppar atau mixed spices
1/3 sudu teh serbuk kayu manis
1/3 sudu teh gula
1-1/2 sudu teh garam
2 sudu besar bread crumb – kisar halus
30 ml susu segar
1 biji telur saiz ‘C’- saya tak guna tapi kalau nak boleh masukkan.

NASI LEMAK KUKUS AYAM REMPAH

Bahan-bahan: (Nasi Lemak Kukus)

5 cawan beras
Santan pekat
3 helai daun pandan
Sedikit Garam
Daun pisang

KELUPIS BRUNEI

Bahan-bahan:

Beras Pulut 500gm
Santan 500ml
Sedikit garam 
Sedikit minyak masak
Daun irik @ ngirik untuk membungkus