Saturday, January 1, 2000

BEBOLA DAGING 2

Bahan-bahan:

Daging - 1/2kg (dikisar)
Bawang besar - 1 biji (dipotong dadu)
Bawang putih - 3 ulas (dipotong dadu)
Tepung jagung - 1 sudu makan
Tepung gandum - 2 sudu makan
Telur - 1 bijik
Lada putih/lada hitam - 1 sudu teh
Cili api - 3 bijik (potong halus)
Gula dan garam - ikut cita rasa
Daun sup -cincang

Cara-cara:

Daging lembu dikisar sampai lembut. Daging yang sudah dikisar tadi letak kan dalam bekas yang besar supaya senang untuk anda gaul. Bawang besar, bawang putih, daun sup, lada putih, garam, gula dan cili.

Gaul sampai sebati dan letak telur, telur dipukul dulu sampai sebati. Daging yang sudah sebati baru letak tepung jagung dan tepung gandum bagi pengikat, tidak pun supaya daging tidak terlalu lembek, kalu lembik jangan lupa tambahkan tepung lagi bagi daging kental. Rehatkan daging yang di gaul tadi selama 30minit didalam peti ais, lepas itu bolehlah digoreng.

Nak goreng macam itu pun boleh, kalau nak goreng dengan tepung rangup pun boleh ikut cita rasa masing-masing -Sebelum goreng jangan lupa bulat-bulat kan nak besar atau kecik.

No comments:

Post a Comment