Saturday, January 1, 2000

HINAVA

Bahan-bahan:

1. Isi Ikan yang telah diasingkan dari tulang (Ikan Tenggiri atau Ikan Yu)
2. Bawang Merah dan Halia (bergantung dengan kuantiti isi ikan)
3. Limau Kapas atau limau nipis.
4. Sayur Peria.
5. Lada besar  (hiasan)
6. Garam, Aji, Gula secukup rasa.
Cara-cara:

Siang ikan dan hiris isi ikan dengan ketebalan sederhana. Masukkan isi ikan, bawang, halia dalam satu tempat. Perah limau kapas ke atas campuran tadi (agak2 berapa banyak limau perlu bdeasarkan kuantiti isi ikan). Biarkan seketika dalam 8-10 minit. Masukkan sayur peria yang dihiris halus, masukkan garam, aji, gula secukup rasa. Tambah lagi keceriaan sajian dengan lada besar. Mau lagi sedap masukkan dalam peti sejuk, biar sejuk2 sikit.

No comments:

Post a Comment