Tuesday, February 8, 2000

KARI AYAM DHABA

Bahan-bahannya:

750 gram ayam
garam
1 sudu besar jus limau (limau nipis atau kasturi)
cili padi
besar
pes halia dan bawang putih
serbuk ketumbar
serbuk cili
serbuk jintan 
serbuk kunyit
tomato puri
garam masala
daun ketumbar (dicincang)
air dan minyak

IKAN SIAKAP MASAK ASAM LIMAU

Bahan-bahannya:

ikan siakap
minyak untuk menggoreng dan menumis
bawang putih (hiris dua saja)
bawang besar (hiris besar)
halia (dimayang)
biji sawi
karot (dimayang atau cincang)
cili padi (dititik)
lada merah besar (dimayang)
jus limau kasturi (30 biji)
4 sudu besar gula
garam dan perasa

GULAI KEPALA IKAN

Bahan-bahannya:

kepala ikan (ikut suka ikan apa)
daun pandan (disiat dan disimpul)
daun kari
halba campur
rempah kari ikan (kisar)
bawang besar (kisar)
bawang putih (kisar)
serbuk lada hitam
air asam jawa
kacang bendi
tomato
santan
garam, gula dan perasa

NASI KACANG DHAL PENANG

Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi
3 cawan air
40 gram kacang dhal
1 labu bawang besar (mayang halus)
3 ulas bawang putih (kisar)
3sm halia (kisar)
2-3 sudu makan minyak sapi
1 sudu makan tomato puri
1 sudu teh serbuk jintan manis
2 helai daun salam kering
Sedikit serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Bawang goreng dan daun pudina (hiasan)

NASI LEMUNI

Bahan-bahannya:

3 cawan beras (basuh dan tos)
3 cawan santan pekat
1 cawan air segenggam daun lemuni (kisar dan tapis airnya)
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3sm halia (mayang halus)
1 sudu teh garam
½ sudu teh halba
Sehelai daun pandan (siat dan simpul)

NASI ULAM UTARA

Bahan-bahan A:

4 cawan nasi (sejukkan sedikit dan biar berderai)
1 cawan kelapa yang telah disangai dan ditumbuk kasar
1 sudu makan kerisek
Garam secukup rasa

KERABU DAUN SELOM BERAS TUMBUK

Bahan-bahannya:

1 mangkuk besar daun selom (ulam raja - hiris halus)
1 biji kelapa parut (sangai dan tumbuk kasar)
½ cawan beras (sangai perang dan tumbuk halus)
3 biji cili merah
5 bij cilipadi
3 ulas bawang merah (bakar)
2 ulas bawang putih (bakar)
1 inci belacan (bakar)
Perahan limau secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

KARI AYAM DAN BETIK MUDA

Bahan-bahannya:

½  ekor ayam (potong kecil)
1 biji betik muda (saiz sederhana, bersihkan, potong kecil dan celur)
4 cawan santan
4 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan kerisek
1 tangkai daun kari
1 keping asam keping/gelugur
Garam dan gula perang secukup rasa

MEE CHAMPA

Bahan kuah:

1 1/2 - 2 kg daging lembu beserta tulang untuk dbuat bone broth
3 liter air
4 biji bawang holand (potong 4)
3 biji bawang besar (potong 4)
2 inci lengkuas (hiris nipis)
seekor sotong kering sebesar tapak tangan 
2 batang kulit kayu manis
4 biji bunga lawang
daun ketumbar seikat
daun bawang
1/2 cawan sos ikan
gula
garam
perasa jika suka
serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam
3 kiub stok perisa daging 

SAMBAL SERAI

Bahan-bahannya:

20 batang serai (tak terlalu tua) (hiris nipis, senipis yang boleh)
10 ulas bawang merah (mayang halus)
4 ulas bawang putih (mayang halus)
2 labu bawang besar merah (mayang halus)
4 labu bawang besar merah (kisar halus)
10 biji cilipadi
4 biji cili merah (hiris)
4 biji cili hijau (hiris)
1 cawan santan
1 cawan udang kering (atau udang geragau) -  cuci dan tumbuk kasar
Garam & gula secukup rasa