Tuesday, February 8, 2000

KERABU DAUN SELOM BERAS TUMBUK

Bahan-bahannya:

1 mangkuk besar daun selom (ulam raja - hiris halus)
1 biji kelapa parut (sangai dan tumbuk kasar)
½ cawan beras (sangai perang dan tumbuk halus)
3 biji cili merah
5 bij cilipadi
3 ulas bawang merah (bakar)
2 ulas bawang putih (bakar)
1 inci belacan (bakar)
Perahan limau secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Cili padi, cili merah, bawang merah bakar, bawang putih bakar dan belacan ditumbuk lumat. Beras digoreng/sangai tanpa minyak hingga perang. Kemudian ditumbuk atau kisar halus lalu digaul sekali dengan bahan-bahan lain hingga sebati. Di dalam mangkuk besar, satukan kelapa parut dengan bahan-bahan tumbuk dan kacau rata. Masukkan hirisan daun selom. Kacau lagi hingga sebati. Tambah garam dan gula secukup rasa. Perahkan limau ke dalam kerabu dan sesuaikan rasanya.

No comments:

Post a Comment