Tuesday, February 8, 2000

GULAI KEPALA IKAN

Bahan-bahannya:

kepala ikan (ikut suka ikan apa)
daun pandan (disiat dan disimpul)
daun kari
halba campur
rempah kari ikan (kisar)
bawang besar (kisar)
bawang putih (kisar)
serbuk lada hitam
air asam jawa
kacang bendi
tomato
santan
garam, gula dan perasa

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak, tumiskan daun pandan, daun kari dan halba campur. Masukkan rempah kari ikan yang telah dikisar bersama bawang putih dan bawang besar. Kemudian masukkan serbuk lada hitam. Masukkan air asam jawa. Masukkan kacang bendi. Masakkan sebentar. Masukkan kepala ikan dan santan. Kacau rata. Tambah air jika kuah terlalu pekat. Masukkan garam, gula dan perasa. Akhir sekali masukkan tomato. Siap.

No comments:

Post a Comment