Tuesday, February 8, 2000

SAMBAL SERAI

Bahan-bahannya:

20 batang serai (tak terlalu tua) (hiris nipis, senipis yang boleh)
10 ulas bawang merah (mayang halus)
4 ulas bawang putih (mayang halus)
2 labu bawang besar merah (mayang halus)
4 labu bawang besar merah (kisar halus)
10 biji cilipadi
4 biji cili merah (hiris)
4 biji cili hijau (hiris)
1 cawan santan
1 cawan udang kering (atau udang geragau) -  cuci dan tumbuk kasar
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Panaskan sesudu makan minyak di dalam kuali.  Tumis bahan-bahan mayang hingga wangi. Masukkan bawang yang dikisar halus bersama udang kering. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan santan dan serai. Didihkan hingga semua bahan masak dan agak kering sambil dikacau berterusan. Masukkan hirisan cili merah, cili hijau dan cilipadi. Kaup-balikkan sebati. Tambah garam dan gula secukup rasa.

No comments:

Post a Comment