Tuesday, February 8, 2000

KARI AYAM DAN BETIK MUDA

Bahan-bahannya:

½  ekor ayam (potong kecil)
1 biji betik muda (saiz sederhana, bersihkan, potong kecil dan celur)
4 cawan santan
4 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan kerisek
1 tangkai daun kari
1 keping asam keping/gelugur
Garam dan gula perang secukup rasa

Bahan-bahan B (kisar):

5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia

Bahan-bahan C (tumis):

1 labu bawang besar merah (mayang halus)
2 ulas bawang putih (mayang halus)
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara-cara memasaknya:

Kisar bahan-bahan B hingga menjadi pes yang lumat. Panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali.  Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan daun kari dan bahan-bahan C lalu tumis lagi beberapa minit. Masukkan rempah kari. Tambah sedikit air dan didihkan hingga rempah pecah minyak. Masukkan ayam, santan, asam keping dan didihkan hingga semua bahan empuk. Masukkan kerisek dan betik muda.  Didihkan beberapa minit. Tambah garam dan gula perang secukup rasa. Rasa manis betik mengkal memberi kelainan dalam masakan. Buah betik sangat praktikal sebagai bahan pelembut daging ayam kampung yang liat.

No comments:

Post a Comment