Sunday, January 9, 2000

UDANG MASALA BUKHARI

Bahan-bahan:

- 12 ekor udang besar
- 1 biji bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 2 tangkai daun kari.
- 1 sudu makan rempah bukhari
- 1 sudu makan mix herb (jintan manis,jintan putih dan lada putih)
- 1 inci halia (kisar)
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 1 tangkai cili merah (hiris)
- 2 biji tomato (potong halus)
- 10 biji gajus (kisar) - sy tak letak
- 1 senduk kecil santan
- 1 tangkai cili hijau (hiris)
- minyak (tumis bahan kisar)
- Sedikit garam, gula dan serbuk perasa.
- Sedikit air

MASAK TELUR SOTONG ALA MAMAK

Bahan-bahan: 

Bahan A (diperap 1/2 jam):

1 paket telur sotong anggaran 500 gram
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit garam
sedikit kunyit

KARI SOTONG MAMAK

1. Tumis bwg kecil, bwg putih, halba campur, daun kari.

2. Masukkan 1 pek kecil serbuk kari Babas dan 1/2 pek kecil serbuk kari Adabi dan air, serbuk kunyit buh sikit dlm 1/2 sudu kecik. ak bg warna cantik dan melekat kat jari mcm kat kedai mamak tu, sampai pecah minyak.

3. Masukkan sotong.

4. Perasakan dgn garam, aji dan perahan air asam jawa.

KARI KAMBING MAMAK

Bahan-bahan:

1 kg daging kambing batang pinang ~ sy guna mutton cube
2 biji tomato ~ potong baji
Garam secukup rasa
2 sudu besar cuka tiruan
1 1/2 cawan santan
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar minyak sapi
10- 20 helai daun kari.

Pes Rempah dikisar halus ngan sikit air:

15 ulas bawang merah
2 labu bawang besar
3 cm halia
6 ulas bawang putih

Rempah Ratus:

6 kuntum bunga cengkih
2 cm kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

SUP KAMBING MAMAK

Bahan-bahan:

1kg Daging Kambing - ada tulang baru best
5 ulas Bawang merah - mayang
7 ulas Bawang putih - mayang
2 inci Halia - mayang
1 pkt kecil Serbuk Sup Adabi
1 sdb Serbuk Jintan manis
1 sdb Serbuk Ketumbar
1 sdk Lada Hitam - tumbuk kasar
2 sdk Serbuk Lada Sulah
1 btg Kayu Manis
3 biji Bunga Lawang
5 Biji Buah Pelaga
1 btg Carrot
2 biji Ubi Kentang
3 biji Tomato
Daun dan Akar Ketumbar - yg buat sup ni lagi sedap
Bawang goreng
Garam dan Serbuk perasa

ULUNTHU VADEY

Bahan-bahan:

Ulunthu Dal (Rendam 2 jam basuh bersih2, tos then blend dgn sedikit air, kemudian masukkan dlm mangkuk)

RASAM MAMAK

Bahan-bahan:

5 tomato (bersaiz sedang dikerat empat bahagian).
1 biji bawang merah labu dihiris.
8 biji bawang putih dibuang kulit dan diketuk. 
Asam Jawa bersaiz bebola lemon di larutkan dalam 1 cawan air.
2 tangkai cili hijau dibelah dua.
1/2 sudu besar biji lada hitam.*
2 sudu kecil garam atau secukup rasa.
5 cawan air.
3 sudu rempah nana tanjung rasam

DALCA MAMAK

Bahan-bahan:

1/2 kg tulang kambing bhg rusuk atau tulang ayam (rangka) di potong ikut selera.

PASEMBUR ROJAK MAMAK

KUAH ROJAK

Bahan-bahan:

- Kacang tanah 1/2 kilo digoreng dengan minyak sampai betul2 masak.
- Udang kering RM3
- Bijan RM2 digoreng tanpa minyak (goreng sekali mudah kerja)
- 10 keping biskut marie
- Cili blander 1 cawan.
- Air asam jawa 1 cawan.
- Gula melaka 1 ketul
- Gula pasir 1/2 kilo
- 1 ketul keledek besar penumbuk direbus sampai lembut

AYAM MASAK ROS NASI KANDAR

Bahan-bahan:

- 1 ekor ayam (1.6 - 1.8kg). Bersihkan. Potong 12 ketul.
- 1/2 Tin ( bersaiz 225gm) "Kimball Sup Tomato".
- 3 sudu besar tomato puri / 1 tin kecil.
- 1/2 Tin Susu cair/sejat.
- 1 helai pandan dipotong 2" panjang untuk tumis bersama.
- 2 biji bawang besar dihiris *memanjang (cara nasi kandar).
- 2 btg. kayu Kayu manis berukuran 2" panjang, 3 kuntum bunga lawang, 4 biji buah pelaga dan 5 kuntum cengkih untuk menumis.
- 1 Senduk minyak masak untuk menumis dan minyak yang secukup untuk mengoreng ketulan ayam.