Sunday, January 9, 2000

ULUNTHU VADEY

Bahan-bahan:

Ulunthu Dal (Rendam 2 jam basuh bersih2, tos then blend dgn sedikit air, kemudian masukkan dlm mangkuk)

Bahan2 hiris:

2 tangkai daun kari
2-3 tangkai cili kering
1 batang cili hijau
Bawang merah 1 biji yg sedang

Bahan2 aduk:

Sedikit parutan halia
Jintan manis
Jintan putih
Serbuk lada hitam
Sedikit tepung gandum.
Garam secukup rasa
Soda bicarbonate

Cara Memasaknya:

Gaul semua bahan2 hiris dan bahan2 aduk dgn Dal yg blend td sampai rata. Panaskan minyak then kecikkan api. Cara nk bentuk Dal: Standby semangkuk kecil minyak masak. Guna daun pisang atau kertas minyak yg org buat bungkus nasi lemak tu, gunakan permukaan yg berkilat. Buh dlm 2 sudu minyak atas permukaan kertas/daun pisang td pastu cedok sesudu adunan Dal dan buat bentuk bulat, buat lubang tengah2 guna jari celup2 sikit dgn minyak, bulat dah cantik lorotkan pelahan2 dlm kuali, goreng balik2kan sampi warna keemasan, angkat dan toskan.

No comments:

Post a Comment