Sunday, January 9, 2000

KARI KAMBING MAMAK

Bahan-bahan:

1 kg daging kambing batang pinang ~ sy guna mutton cube
2 biji tomato ~ potong baji
Garam secukup rasa
2 sudu besar cuka tiruan
1 1/2 cawan santan
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar minyak sapi
10- 20 helai daun kari.

Pes Rempah dikisar halus ngan sikit air:

15 ulas bawang merah
2 labu bawang besar
3 cm halia
6 ulas bawang putih

Rempah Ratus:

6 kuntum bunga cengkih
2 cm kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Rempah Serbuk bancuh dgn skit air:

1 s.besar garam marsala
1 s.teh serbuk lada putih
3 s.besar rempah kari daging
2 s.besar cili serbuk
1 s.besar serbuk jintan putih
1 s.besar serbuk ketumbar
1 s.besar serbuk kunyit

Cara-cara:

1. Masukkan cuka, garam 1/2 sudu kecil, 1 sb pes rempah kisar, 1 sb serbuk cili dan serbuk kunyit, sebatikan bahan2 dan sapukan/gosokn pd permukaan daging kambing.

2. Peramkan daging tadi semlman/2 jam paling kurang dlm peti sejuk.

3. Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dlm periuk atau kuali

4. Masukkan daun kari, rempah ratus dan pes rempah. Tumis atas api kecil selama 10 minit atau sehingga harum.

5. Masukkan pes rempah serbuk. Biarkn semua campuran ni masak hingga pecah minyak (kelihatan minyak akan ke tepi) menunjukkn semua kandungan air dalam pes itu telah sejat dan da masak.

6. Masukkn daging. Kacau selalu selama kira2 15 minit atau sehingga daging disaluti dengan bahan rempah dan perisa meresap ke dalam daging.

7. Tambahkan air secukupnya paras tenggelam daging. Renihkan, kacau selalu selama 1 jam atau hingga daging empuk.

8. Masukkan tomato, santan dan perasakan secukupnya dengan garam. Siap!

No comments:

Post a Comment