Sunday, January 9, 2000

UDANG MASALA BUKHARI

Bahan-bahan:

- 12 ekor udang besar
- 1 biji bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 2 tangkai daun kari.
- 1 sudu makan rempah bukhari
- 1 sudu makan mix herb (jintan manis,jintan putih dan lada putih)
- 1 inci halia (kisar)
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 1 tangkai cili merah (hiris)
- 2 biji tomato (potong halus)
- 10 biji gajus (kisar) - sy tak letak
- 1 senduk kecil santan
- 1 tangkai cili hijau (hiris)
- minyak (tumis bahan kisar)
- Sedikit garam, gula dan serbuk perasa.
- Sedikit air

Cara-cara:

1). Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau (bahan kisar).

2). Kemudian masukkan lada putih, jintan manis, jintan putih, serbuk kunyit dan rempah bukhari. Kacau rata dan masukkan sedikit air (elakkan hangus) biarkan sehingga sedikit kering dengan api yang kecil.

3). Setelah itu, barulah masukkan udang bersama cili hijau dan cili merah.

4). Kemudian masukkan santan dan perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa secukup rasa. Biarkan di atas api sederhana sehingga udang masak barulah angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih. Taburkan semula hirisan cili merah dan cili hijau pun boleh, lagi cantik beserta bawang kering jika suka. Siap.

No comments:

Post a Comment