Thursday, February 17, 2000

BUBUR LAMBUK

Bahan-bahannya:

100 ml santan
100 gram beras (dibersihkan dan ditapis)
1300 ml air
75 gram daging, dicincang
75 gram ayam, dicincang
75 gram udang (kupas kulit)

MEE TUNA CILI

Bahan-bahannya:

200 gram mee
1 batang serai
4 daun bawang, dicincang
8 daun ketumbar, dicincang
2 liter stok ikan
270 ml santan
2 tin tuna cili

BUBUR KACANG HIJAU

Bahan-bahannya:

200 gram kacang hijau
2 liter air
100 gram biji sagu
2 helai daun pandan
100 gram gula melaka
Secubit garam
1 tin jagung tin
400 ml santan

KUIH TALAM

Bahan-bahannya:

Lapisan atas:

250 ml santan
30 gram tepung beras
30 gram tepung jagung
50 ml air
2 helai daun pandan
¼ sudu teh garam

SABA TOFU EGGS

Bahan-bahannya:

1 tin tuna
3 biji telur, dipukul perlahan
1 paket tauhu lembut, dilecek
3 sudu besar daun ketumbar segar, dicincang
1 biji cili merah, dicincang

CORNFLAKES KELAPA

Bahan-bahannya:

1 cawan mentega tanpa garam
1 cawan gula
6 sudu besar santan
2 1/2 cawan tepung serbaguna
1 1/2 sudu kecil tepung penaik

MACKEREL PERATAL

Bahan-bahannya:

1 tin mackerel dan tomato sos 425g
1 biji bawang besar
2 cili
2 daun kari
2 sudu kecil serbuk cili

KUIH KASUI

Bahan-bahannya:

4 cawan tepung ubi
700 gram labu kuning
300 ml santan
3 cawan air
7 gram tepung agar agar
2 cawan gula
1 sudu kecil garam
Kelapa parut untuk ditabur, mengikut citarasa

PULUT MANGGA

Bahan-bahannya:

1/2 cawan kelapa parut
1 1/2 cawan beras
1/2 cawan gula kastor
4 cawan air
2 mangga, dikupas, dibuang biji dan dihiris
1 paket 200ml santan kelapa

AYAM BAKAR KACANG

Bahan-bahannya:

2 sudu besar bawang (didadu)
1 sudu besar mentega
1 daun bawang (dihiris)
1 tin baked beans dalam sos tomato 230g
Satu dada ayam yang di bakar