Thursday, February 10, 2000

DAGING OPOR NANGKA MUDA

Bahan-bahannya:

1 kg daging lembu (direbus)
1 kg nangka muda (direbus)
5 helai daun limau purut
200 gram kerisik
3 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih

PATIN MASAK TEMPOYAK

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan patin
2 sudu besar tempoyak
100 gram cili padi (kisar)
4 biji lada besar merah (kisar)
3 cm kunyit (kisar)
2 batang serai (titik)
3 kuntum bunga kantan (belah dua)
1 ikat daun kesum
Garam secukup rasa
500 ml air

PUDING JAGUNG LAPIS PANDAN

Bahan A:

225 gram jagung manis, rebus dan haluskan
700 ml susu cair kurang lemak
50 gram gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 bungkus agar-agar putih
1/2 sudu kecil vanilla
2 biji putih telur, pukul hingga beku

LEMAK SIPUT DAN LABU

Bahan-bahannya:

1 kg siput sedut
200 gram labu (buang kulit dan potong dadu)
100 gram ikan bilis (tumbuk kasar)
200 gram cili padi (kisar)
1 labu bawang besar (kisar)
2 cm kunyit (kisar)
4 batang serai (dititik)
Garam secukupnya
Santan

SALAD LIMAU SOS SUSU

Bahan-bahannya:

1 biji epal merah (potong dadu)
1 biji limau mandarin manis (kupas kulit ari dan potong dadu)
1 biji pisang (hiris serong)
1 biji pir hijau (potong dadu dengan kulitnya)
1 biji limau nipis (ambil jusnya campur 2 sudu makan air)

SARI LIMAU AROMA MADU

Bahan-bahannya:

500 ml pati limau manis segari dari 7 biji limau mandarin
4 biji limau mandarin, kupas, buang kulit ari dan cincang
2 sudu makan susu tepung
1 sudu makan madu

SPAGETTI BOLOGNESE

Bahan-bahannya:

1 ulas bawang putih
50 gram bawang besar (cincang halus)
500 gram daging ayam (dicincang)
50 ml sos tomato
150 ml air

TUNA BAKAR SOS PAPRIKA

Bahan-bahannya:

200 gram daging tuna segar
1 biji lemon, ambil jusnya
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu makan minyak

MAKARONI PANGGANG

Bahan-bahannya:

220 gram makaroni
2 ulas bawang putih (dicincang)
50 gram bawang besar dicincang
150 gram daging ayam dicincang
100 gram lobak merah, potong dadu dan rebus.
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk pala
350 ml susu cair kurang lemak
5 butir putih telur dipukul
125 ml keju ceddar diparut

TALAM KEPITING RINDUKAN BULAN

Bahan-bahannya:

6 ekor ketam sederhana besar
300 gram udang kecil
2 sudu kecil serbuk kari ikan
3 tangkai daun bawang
4 sudu kecil mayonis
1/2 cawan serbuk roti
1 sudu besar mentega
1 cawan air rebusan ketam
1/2 cawan sos cili
1 biji telur