Thursday, February 10, 2000

MAKARONI PANGGANG

Bahan-bahannya:

220 gram makaroni
2 ulas bawang putih (dicincang)
50 gram bawang besar dicincang
150 gram daging ayam dicincang
100 gram lobak merah, potong dadu dan rebus.
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk pala
350 ml susu cair kurang lemak
5 butir putih telur dipukul
125 ml keju ceddar diparut

Cara-cara memasaknya:

Didihkan satu liter air bersama 1 sudu besar minyak. Rebus makaroni sehingga lembut, angkat, toskan dan ketepikan. Panaskan sedikit majerin, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan isi ayam dan lobak, gaul rata hingga ayam berubah warna. Tambahkan garam, lada sulah dan serbuk pala. Angkat. Gaulkan tumisan bersama makaroni rebus. Tuang putih telur ke dalamnya, gaul rata, tambahkan susu cair dan gaul lagi. Masukkan ke dalam pinggan tahan panas yg telah disapu sedikit mentega, ratakan. Tabur permukaannya dengan keju parut dan panggan dalam ketuhar hingga masak dan padat. 

No comments:

Post a Comment