Thursday, February 10, 2000

DAGING OPOR NANGKA MUDA

Bahan-bahannya:

1 kg daging lembu (direbus)
1 kg nangka muda (direbus)
5 helai daun limau purut
200 gram kerisik
3 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
500 ml santan
air asam jawa
sedikit gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
100 gram cili merah (kisar)
100 gram cili kering (kisar)
100 gram bawang merah (kisar)
50 gram bawang putih (kisar)
50 gram halia (kisar)
30 gram lengkuas (kisar)
3 batang serai (hiris)

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar serta rempah serbuk sehingga naik bau. Masukkan daging, nangka, air asam, santan, kerisik, gula dan garam. Gaul rata. Masak sehingga kuahnya pekat. Sesuaikan rasa dan angkat.

No comments:

Post a Comment