Wednesday, February 9, 2000

SUP CENDAWAN TUMBUH

Bahan-bahannya:

6 keping cendawan tiram dihiris
5 biji bawang kecil dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris
1 sudu besar lada sulah
1 sudu besar tepung jagung (jika suka pekat)
garam dan minyak

AYAM GOLEK TANJUNG BIDARA

Bahan-bahannya:

Seekor ayam anggaran 1.5kg
sedikit garam
air untuk merebus
3 sudu besar minyak
5 batang serai (dititik)
1 liter santan pekat

GULAI TENGGIRI MAYANG MENGURAI

Bahan-bahannya: 

800 gram ikan tenggiri
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
2 keping asam gelugor
1/2 kilo santan
garam secukup rasa

ULAM ULAM LESUNG BATU

Bahan untuk sambal cencaluk:

2 sudu besar cencaluk
5 biji cili padi dipotong potong
3 ulas bawang merah di hiris hiris
3 biji limau kasturi, ambil jusnya

NASI DAL DUA SEJOLI

Bahan-bahannya:

4 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
5 biji cengkih
1 sudu kecil serbuk rempah kari
50 gram dal, direndam, direbus hingga empuk
300 gram beras basmathi, bersihkan dan rendam 30 minit
air rebusan ayam secukupnya

KUZI DAGING CIK PUTIH MERINDU

Bahan-bahannya:

5 sudu besar minyak masak
600 gram daging, dipotong sederhana besar
125 ml susu cair
125 ml tomato puri
sedikit garam dan gula

IKAN BAKAR MINYAK ZAITUN

Bahan-bahannya:

Ikan (dipotong potong)
serbuk pati ayam
bawang putih (dicincang halus)
minyak zaitun

PATTI KENTANG

Bahan-bahannya:

serbuk pati ikan bilis
ubi kentang (dibuang kulit dipotong dadu)
minyak
bawang putih (dimayang)
halia (dimayang)
garam
udang (sederhana besar, buang kulit)
bawang goreng
daun bawang (dicincang)
daun sup (dicincang)
telur (1 biji dipukul)

NASI TOMATO

Bahan-bahannya:

1 kiub ayam
125 ml pati kelapa
2 cawan beras basmathi
3 sudu besar minyak masak
1 labu bawang besar (dihiris halus)
2 cam halia (dicincang)
3 ulas bawang putih (dihiris halus)
250 ml tomato puri
daun pandan (disiat dan diikat)
garam, gula
kismis dan kacang tanah bakar

NASI DHAL

Bahan-bahannya:

4 sudu besar minyak sapi
2 labu bawang besar (dimayang)
2 cm halia (dimayang)
4 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 kg beras basmathi (cuci, rendam selama 1/2 jam)
125 ml susu sejat penuh krim
2 1/2 sudu besar stok pekat ayam
100 gram dhal, direndam sehingga kembang
1 sudu besar magerin
garam
daun bawang (cincang)
bawang goreng