Wednesday, February 9, 2000

KUZI DAGING CIK PUTIH MERINDU

Bahan-bahannya:

5 sudu besar minyak masak
600 gram daging, dipotong sederhana besar
125 ml susu cair
125 ml tomato puri
sedikit garam dan gula

Bahan-bahan di kisar halus:

1 sudu besar jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
4 cm halia
15 biji lada hitam
4 - 5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah pelaga
sedikit kayu manis
sedikit lengkuas

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga terbit bau. Masukkan daging bersama susu cair, tomato puri, garam dan gula. Masak hingga daging empuk dan kuah pekat sambil dikacau sekali sekala. Siap.

Nota: Resepi kuzi tidak menggunakan santan sebaliknya penggunaan susu cair memberikan keistimewaan pada rasanya. Sesuai dimakan bersama nasi beriyani, nasi minyak dan roti naan. 

No comments:

Post a Comment