Wednesday, February 9, 2000

NASI TOMATO

Bahan-bahannya:

1 kiub ayam
125 ml pati kelapa
2 cawan beras basmathi
3 sudu besar minyak masak
1 labu bawang besar (dihiris halus)
2 cam halia (dicincang)
3 ulas bawang putih (dihiris halus)
250 ml tomato puri
daun pandan (disiat dan diikat)
garam, gula
kismis dan kacang tanah bakar
Cara-cara memasaknya:

Cuci beras dan rendam selama 1/2 jam kemudian toskan. Panaskan minyak, tumiskan bawang, halia dan bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan beras dan kacau selama 1 minit. Masukkan kiub ayam, tomato puri, pati kelapa, daun pandan, garam, gula. Sejukkan sebentar dan pindahkan ke periuk elektrik. Masukkan air secukupnya dan biar tanak sampai masak. Bila nasi sudah kering, taburkan kismis dan kacang tanah. Siap. 

No comments:

Post a Comment