Saturday, January 22, 2000

IKAN BAWAL MASAK KICAP

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan bawal hitam bersaiz sederhana
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
4 ulas bawang putih diketuk
1 inci halia, hiris 3 dan diketuk
1 batang leek (bawang perai), kerat pendek dan rendam
1 biji cili merah, hiris serong memanjang
1 biji cili hijau, hiris serong memanjang
1 sudu besar cili kisar
1/3 sudu teh lada sulah
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
7 sudu besar kicap lemak manis
1/4 sudu teh cuka makan JALEN
1/2 cawan air

IKAN MASAK OMPOK

Bahan-bahannya:

600 gm ikan patin atau tenggiri

Bahan-bahan A:

2 cm lengkuas, dititik
2 batang serai, dititik
50 gm daun kesum, ambil daun sahaja
2 helai daun kunyit, disiat siat
5 keping asam gelugur
air sejuk

IKAN KERISI MASAK TAUCHU

Bahan-bahannya:

Ikan kerisi
2 sudu besar tauchu
1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
4 biji lada besar merah (hiris)
1 inci halia (hiris)
air asam jawa
1 cawan air
3 biji cili padi
Garam dan gula secukup rasa

IKAN SINGGANG

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan kembong
1 inci halia, hiris nipis
2 ulas bawang putih hiris nipis
2 ulas bawang merah hiris nipis
beberapa ulas cili padi
1 inci kunyit hidup hiris nipis
garam secukup rasa
1 keping asam gelugur
air separas ikan

IKAN MASAK LEMAK CILI API

Bahan-bahannya:

1 keping ikan jenahak
6 biji cili padi
2 batang serai
1 keping asam gelugur (asam keping)
1 tangkai daun kunyit
sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup
santan
garam secukup rasa
air

PECEL CEKUR IKAN KELI

Bahan-bahannya:

5 ekor ikan keli
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
2 sudu akar cekur
5 helai daun cekur
1 helai daun kunyit
1 kotak santan
10 biji cili padi
Garam, gula dan perasa

IKAN SIAKAP KUKUS

Bahan-bahannya:

1/2 ekor ikan siakap (sederhana besar)
1 batang serai
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
4 biji cili padi
1 inci halia
1/4 kiub pati ikan bilis
1 biji limau kasturi
2 helai daun limau purut
1 sudu besar sos ikan
1/2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air)
Garam, gula
Daun ketumbar, daun bawang

IKAN MASAK MERAH

Bahan-bahannya: 

5 ekor ikan sederhana besar
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
cili kisar
sos cili
air asam jawa
garam
gula

IKAN MASAK KUNYIT

Bahan-bahannya:

4 bahagian ikan duri
3 batang serai (dititik)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1 sudu kecil serbuk lada putih
3 inci halia (diketuk)
1 sudu kecil serbuk kunyit
air asam jawa
Air secukupnya
Gula dan garam

IKAN BAKAR MADU

Bahan-bahannya:

2 kilogram ikan
limau nipis
kicap manis
mentega