Saturday, January 22, 2000

IKAN BAKAR MADU

Bahan-bahannya:

2 kilogram ikan
limau nipis
kicap manis
mentega

Untuk perap ikan:

6 sudu makan madu
10 biji bawang merah
8 ulas bawang putih
2 sudu teh ketumbar
2 sudu teh serbuk lada hitam
6 helai daun limau purut
4 inci lengkuas
4 bij buah keras
garam dan perasa

Cara-cara memasaknya:

Kisar lumat bawang merah, bawang putih ketumbar, buah keras, lengkuas dan daun limat purut. Campurkan serbuk lada hitam, madu, minyak dan garam. Panaskan mentega pada bekas dan tumiskan campuran bahan2 kisar tadi sampai naik bau. Masukkan kicap manis sesuai selera. Angkat. Lumurkan ikan dengan limau nipis dan diamkan selama 15 minit. Kemudian lumurkan dengan bahan tumisan tadi dan diamkan lagi 30 minit. Panaskan tungku untuk membakar ikan. Bakarlah ikan dan sekali sekala dibalik balikkan. Baki ramuan yg tinggal disapu sapukan pada ikan tadi sehingga ikan masak. Siap.

No comments:

Post a Comment