Saturday, January 22, 2000

IKAN MASAK LEMAK CILI API

Bahan-bahannya:

1 keping ikan jenahak
6 biji cili padi
2 batang serai
1 keping asam gelugur (asam keping)
1 tangkai daun kunyit
sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup
santan
garam secukup rasa
air

Cara-cara memasaknya:

Mula-mula saya jerang cili padi yg ditumbuk tu dengan air. Air jangan banyak sangat semangkuk sederhana dah cukup, sebab masak lemak cili padi kalau cair tak sedap. Masukkan serai yg dah dititik ke dalam periuk tadi, biar mesra dengan cili padi. Kemudian, masukkan ikan, daun kunyit yg dah di racik dan asam keping. Bila dah nampak ikan dah nak masak, boleh kecilkan api dan masukkan santan dan serbuk kunyit.  Kacau perlahan dan api jgn kuat yer sebab kita tak nak pecah minyak. Akhir sekali boleh masukkan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment