Saturday, January 22, 2000

IKAN BAWAL MASAK KICAP

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan bawal hitam bersaiz sederhana
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
4 ulas bawang putih diketuk
1 inci halia, hiris 3 dan diketuk
1 batang leek (bawang perai), kerat pendek dan rendam
1 biji cili merah, hiris serong memanjang
1 biji cili hijau, hiris serong memanjang
1 sudu besar cili kisar
1/3 sudu teh lada sulah
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
7 sudu besar kicap lemak manis
1/4 sudu teh cuka makan JALEN
1/2 cawan air

Cara-cara memasaknya:

Ikan bawal disiang, cuci bersih dan kelar2 sedikit. Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan. Panaskan kurang lebih 2 sudu besar minyak. Masukkan kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia, tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing. Masukkan bawang besar, leek (toskan), cili merah dan cili hijau. Kacau rata. Tambah kicap dan air, masukkan juga cuka makan. Kacau dan masukkan serbuk lada sulah. Gaul rata dan masuk ikan. Gaul perlahan dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain.

No comments:

Post a Comment