Sunday, February 20, 2000

SPAGHETTI GORENG

Bahan-bahannya:

spaghetti yag telah direbus 

1 ulas bawang putih - ketuk

2-3 sudu besar cili kisar

10 ekor udang

1 mangkuk kecil isi ayam

2 biji telur - kocok sikit

2-3 sudu besar sos cili

1 sudu besar sos tiram

sayur serba satu (lobak merah/zucchini/kubis - hiris nipis saiz sedikit besar)

kicap pekat secukupnya

sedikit gula dan garam

sedikit minyak sayur

SPAGETTI SEAFOOD

Bahan-bahannya:

1 paket pasta spageti

1 paket isi ketam di potong ketul2 kecil

1 paket kekapis di potong ketul kecil

3 sudu besar minyak zaitun

3 batang lobak merah dipotong dadu2 kecil

1/4 sudu teh serbuk ‘oregano’

1/2 sudu besar lada hitam

2/3 sudu besar cili kisar

3 tangkai daun sup di potong kecil

3 helai daun ‘bay’ leave

6 ulas bawang putih di cincang dadu2 kecil

2 biji bawang besar di potong dadu2 kecil

15 biji tomato cherri di potong kecil2

1 tin tomato puri (siz sederhana) 400ml

4 cawan stok udang ( atau ayam atau sayur)

700 gram udang segar di buangkan kulit, biarkan kulit di ekor (kepala dan kuit udang di rebus untuk dapatkan stok udang)

Garam dan gula secukup rasa

SPAGETTI BEBOLA DAGING

Bahan-bahannya:

Bahan Kuah:


2 biji kentang (dicincang)

6 biji lada benggala (dipotong dadu kecil)

2 biji tomato (dicincang)

250 ml air panas

2 sudu makan minyak zaitun

2 ulas bawang putih (dihiris halus)

MAKARONI BAKAR

Bahan-bahannya:

300 gram makaroni 

1 biji bawang besar (dicincang) 

3 ulas bawang putih (dicincang) 

1 tin sos bolognese (Prego) boleh ditambah 1 cawan susu full cream milk, dalam kotak 

1/2 cawan keju cheddar 

1 peket ayam cincang 

1 biji telur 

2 sudu besar mentega 

Garam secukup rasa 

1 sudu besar minyak masak 

Keju chedder dan monzarella (untuk ditabur atas macaroni, saya campurkan 1 cawan susu ke dalam sos bolognese untuk mengimbangkan rasa masam, manis serta lemak. Boleh juga ditambah 1/2 cawan cream untuk bagi makaroni ni cukup berlemak terpulang pada citarasa masing-masing. 

DAGING MASAK KICAP BEREMPAH

Bahan-bahannya:

1 kilo daging

3 sudu rempah kari daging babas

5 sudu kicap pekat

5 sudu kicap manis

Garam

Serbuk perasa

3 asam keping

1 bawang besar

cili padi

2 tangkai daun kari

minyak n air secukupnya

SOTONG MASAK KICAP BEREMPAH

Bahan-bahannya:

Kayu manis

Bunga lawang

Buah pelaga

Bawang putih (hiris)

Halia (hiris panjang)


Rempah kari

Cili kisar (dikisar dengan bawang besar, bawang putih dan belacan). Satukan rempah kari dan cili kisar, buat mcm pes.

TELUR MASAK KICAP

Bahan-bahannya:

4 biji telur digoreng satu satu

2 ulas bawang putih ***

2 inci halia (hiris nipis) ***

1/2 biji bawang besar ***

lada hitam ***

2 sudu cili kisar

lada sulah

sos cili

kicap

cili padi dititik

bawang besar (dihiris)

garam dan gula

LAWAR DAGING

Bahan-bahannya:

Daging lembu

Lada api (mengikut kepedasan masing-masing)

Serai

Limau kasturi (diperah ambil airnya - ikut rasa)

Santan kelapa

Bawang besar

Garam secukup rasa

SUP TULANG MERAH

Bahan-bahannya:

6 kilo tulang kaki kambing


Bahan-bahan rempah:


2 cawan sos cili

1 1/2 cawan sos tomato

1 cawan tomato puri

4 cawan cili kisar

Bawang merah 1 cawan setengah (bersihkan dan kisar)

Bawang besar 2 hingga 3 biji (bersihkan dan kisar)

Halia 2 inci (3 ruas), dititik.

Garam dan gula secukup rasa

KEPALA IKAN KAKAP MERAH

Bahan-bahannya:

1 limau nipis peras dan sapukan kekepala ikan kakap

Air secukupnya

Minyak utk menumis bumbu