Sunday, February 20, 2000

MAKARONI BAKAR

Bahan-bahannya:

300 gram makaroni 

1 biji bawang besar (dicincang) 

3 ulas bawang putih (dicincang) 

1 tin sos bolognese (Prego) boleh ditambah 1 cawan susu full cream milk, dalam kotak 

1/2 cawan keju cheddar 

1 peket ayam cincang 

1 biji telur 

2 sudu besar mentega 

Garam secukup rasa 

1 sudu besar minyak masak 

Keju chedder dan monzarella (untuk ditabur atas macaroni, saya campurkan 1 cawan susu ke dalam sos bolognese untuk mengimbangkan rasa masam, manis serta lemak. Boleh juga ditambah 1/2 cawan cream untuk bagi makaroni ni cukup berlemak terpulang pada citarasa masing-masing. 

Cara-caranya: 


Rebuskan makaroni sehingga lembut kemudian ditos dan ketepikan sekejap. Panaskan minyak dan butter kemudian tumiskan bawang putih serta bawang merah sampai terbit bau wangi. Masukkan ayam cincang dan kacau sehingga daging ayam masak kemudian masukkan sos bolognese Prego serta terus kacau sampai semua bahan menjadi sekata. Masukkan pasta tadi dan gaul dengan kuah sos. Masukkan telur serta susu serta kacau dengan cepat supaya telur cepat sebati dengan bahan-bahan lain kemudian masukkan 1/2 keju cheddar dan kacau bagi mesra. Jika kurang masin baru la ditambah garam. Tuang semua bahan tadi ke dalam mangkuk yang sesuai . Taburkan keju dan bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak.


No comments:

Post a Comment