Sunday, February 20, 2000

SPAGETTI SEAFOOD

Bahan-bahannya:

1 paket pasta spageti

1 paket isi ketam di potong ketul2 kecil

1 paket kekapis di potong ketul kecil

3 sudu besar minyak zaitun

3 batang lobak merah dipotong dadu2 kecil

1/4 sudu teh serbuk ‘oregano’

1/2 sudu besar lada hitam

2/3 sudu besar cili kisar

3 tangkai daun sup di potong kecil

3 helai daun ‘bay’ leave

6 ulas bawang putih di cincang dadu2 kecil

2 biji bawang besar di potong dadu2 kecil

15 biji tomato cherri di potong kecil2

1 tin tomato puri (siz sederhana) 400ml

4 cawan stok udang ( atau ayam atau sayur)

700 gram udang segar di buangkan kulit, biarkan kulit di ekor (kepala dan kuit udang di rebus untuk dapatkan stok udang)

Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:


Panaskan minyak zaitun di kuali/periuk, masukkan bawang besar, cili kisar dan bawang putih. Tutup api dan gaulkan bersama sos nya. Bila ia mula lembut, masukkan lobak merah, daun ‘Bay’ serbuk rempah oregano, stok udang dan tomato puri. Gaulkan rata2. Bila ia mula mendidih, masukkan tomato buah, garam dan gula secukup rasa. Masukkan isi ketam, dan kekapis. Gaulkan supaya sebati. Sesudah sosnya mendidih masukkan udang yang sudah dibuang kulitnya. Tutup periuk/kualinya udang akan masak dengan kepanasan kuah nya. Di periuk lain, sediakan air masak, biarkan ia mendidih, letakkan secukup garam dan letakan pasta spaghetti. Rebus hingga ia masak 3/4 suku masak. Sajikan spaghetti bersama sosnya dan taburkan dengan daun sup.



No comments:

Post a Comment