Sunday, February 20, 2000

SPAGHETTI GORENG

Bahan-bahannya:

spaghetti yag telah direbus 

1 ulas bawang putih - ketuk

2-3 sudu besar cili kisar

10 ekor udang

1 mangkuk kecil isi ayam

2 biji telur - kocok sikit

2-3 sudu besar sos cili

1 sudu besar sos tiram

sayur serba satu (lobak merah/zucchini/kubis - hiris nipis saiz sedikit besar)

kicap pekat secukupnya

sedikit gula dan garam

sedikit minyak sayur

Cara-caranya: 


Panaskan 2-3 sudu besar minyak sayur, masukkan telur dan goreng buat macam telur dadar tapi sambil dikacau biar hancur sikit. Angkat dan ketepikan. Dengan kuali yang sama masukkan sedikit minyak lagi, tumis bawang putih. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis dengan api besar sekejap. Masukkan isi ayam dan udang, masak sekejap. Masukkan semua bahan sos, kicap dan air secukupnya. Kacau sebati, masukkan sayuran dan perasa secukup rasa. Masukkan spaghetti, sebatikan. Rasa apa yang kurang dan balik selalu hingga sedikit kering dan sayur sedikit lembut. Biar sejuk dulu baru spaghetti serap/sebati dengan bahan sos, kalau yang baru masak tu, spaghetti masih licin gitu, tak serap sos lagi. Memang sesuai kalau masak awal dan makan kemudian sikit.



No comments:

Post a Comment