Sunday, February 20, 2000

SUP TULANG MERAH

Bahan-bahannya:

6 kilo tulang kaki kambing


Bahan-bahan rempah:


2 cawan sos cili

1 1/2 cawan sos tomato

1 cawan tomato puri

4 cawan cili kisar

Bawang merah 1 cawan setengah (bersihkan dan kisar)

Bawang besar 2 hingga 3 biji (bersihkan dan kisar)

Halia 2 inci (3 ruas), dititik.

Garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya:


Basuh bersih tulang dan masukkan ke dalam periuk. Masukkan semua bahan-bahan rempah dalam periuk yang ada tulang tadi, masa ni boleh letak garam dan gula sedikit. Rebuskan dengan air. Bila dah nak dekat masak tulang-tulang tu baru perasakan lagi sama ada cukup atau tak masin manis pedasnya. Letak sedikit air sampai tutup semua tulang-tulang tadi. Masak dengan api sederhana besar selama 1 setengah jam hingga ke 2 jam sampai daging yang ada dekat tulang-tulang tu lembut. Setiap 10-15 minit kacau-kacau sup tu, bila daging yang ada dekat tulang-tulang tu dah agak lembut bermakna sup tulang kita dah siap. Kalau masih belum lembut boleh tambah air sikit dan masaklah sampai nak pekat mana kuah tu, boleh tutup api dan sedia untuk dimakan, jangan lupa tabur hirisan sayur kobis.



No comments:

Post a Comment