Friday, February 11, 2000

BENDI BERLADA

Bahan-bahannya:

20 biji kacang bendi
5 biji cili padi (dikisar)
5 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 biji limau kasturi
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

SAYUR TERUNG CAMPUR

Bahan-bahannya:

10 biji teruang telunjuk (belah dua)
1 biji lobak merah (potong memanjang)
100 gram petai (belah dua)
1 biji tomato (potong memanjang)
2 biji lada besar (hiris kasar)
10 biji cili padi (dihiris)

LEMAK TELUR ITIK

Bahan-bahannya:

6 biji tekur itik
10 biji belimbing buluh
100 gram cili padi (kisar)
2 cm kunyit (kisar)
2 labu bawang besar (kisar)
2 batang serai (titik)
1 biji kelapa (ambil santan)
2 keping asam gelugor
garam secukup rasa

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI

Bahan-bahannya:

1 kg ikan tengiri
100 gram sawi asin
1 ikat daun kesum
50 gram asam jawa
100 gram cili merah, buang biji (kisar)
100 gram cili kering, buang biji (kisar)
100 gram bawang merah (kisar)

IKAN KELI GORENG BERLADA

Bahan-bahannya:

5 ekor ikan keli
50 gram bawang goreng
air asam jawa
garam secukupnya
sedikit gula
1 sudu kecil serbuk kunyit
30 gram cili merah, buang biji (kisar)
30 gram cili kering (kisar)
30 gram bawang merah (kisar)
10 gram bawang putih (kisar)
minyak untuk menggoreng 

AYAM PERCIK KELANTAN

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (potong empat)
600 ml santan
50 gram gula melaka
air asam jawa
garam secukup rasa
100 gram cili padi (buang biji - kisar)
50 gram cili kering (kisar)

MASAK LEMAK KETAM NENAS

Bahan-bahannya:

1 kg ketam
1 biji nenas (potong menyerong)
500 ml santan
2 batang serai (dititik)
garam secukup rasa
50 gram cili padi (kisar)
100 gram bawang merah (kisar)
2 cm kunyit (kisar)
25 grm belacan (kisar)

CENDAWAN KELEDEK MASAK LEMAK

Bahan-bahannya:

500 gram cendawan sisir
2 biji ubi keledek
500 ml santan
150 ml air
100 gram ikan bilis
2 biji bawang besar (dihiris)
2 biji cili hijau
2 biji cili merah
garam secukup rasa

AYAM GORENG PANDAN

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (potong 8)
50 gram halia (ditumbuk)
20 gram bawang putih (ditumbuk)
2 cm kunyit (ditumbuk)
1 sudu besar serbuk lada sulah
garam secukup rasa
6 helai daun pandan
minyak untuk menggoreng

LEMAK SIPUT DAN KELADI

Bahan-bahannya:
1 kg siput sedut
1 kg batang keladi (dicelur)
500 ml santan
1 batang serai (titik)
garam secukup rasa
50 gram cili padi (kisar)
100 gram bawang merah (kisar)
50 gram kunyit (kisar)