Friday, February 11, 2000

AYAM PERCIK KELANTAN

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (potong empat)
600 ml santan
50 gram gula melaka
air asam jawa
garam secukup rasa
100 gram cili padi (buang biji - kisar)
50 gram cili kering (kisar)
100 gram bawang merah (kisar)
50 gram bawang putih (kisar)
50 gram halia (kisar)
50 gram lengkuas (kisar)
5 batang serai (hiris nipis - kisar)
50 gram kunyit (kisar)

Cara-cara memasaknya:

Masukkan kesemua bahan-bahan kisar ke dalma periuk. Campurkan sekali dengan santan, air asam jawa, gula melaka dan garam secukupnya. Masak di atas api hingga kuahnya menjadi pekat. Angkat dan sejukkan. Panggang ayam di atas bara api sambil itu siramkan kuah ke atas ayam. Kemudian terbalikkan ayam dan siram lagi kuah dan teruskan memanggang. Ulangi sehingga kesemua ayam masak. Siap.

No comments:

Post a Comment