Friday, February 4, 2000

RENDANG BEREMPAH

Bahan-bahannya:

1 ½ kg ketul ayam (saiz ketulan ayam yang dibelah 16)
2 cawan santan
200 gm kerisik
1 keping asam gelugor
daun limau purut
4 - 5 biji cili padi merah
3 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa

NASI GORENG TOMYAM

Bahan-bahannya:

2 mangkuk nasi
2 biji telur
1/2 labu bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 1/2 sudu besar pes tomyam
Sedikit kobis dan sawi (dipotong-potong)
5 biji cili padi (diketuk)
1- 2 helai daun limau purut (hiris halus)
1 batang serai (hiris halus)
1 sudu besar sos ikan (pilihan)
sedikit hirisan lengkuas
10 ekor udang
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa

NASI GORENG LADNA

Bahan-bahan nasi goreng:

Nasi putih
2 ulas bawang putih (dicincang)
Kicap secukup rasa
Garam secukup rasa

NASI GORENG PATTAYA

Bahan-bahannya:

1 mangkuk nasi sejuk
1/2 cawan isi ayam dipotong kecil
3 ulas bawang putih (ditumbuk kasar) 
2 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
3 biji cili api diketuk
1 urat kacang panjang dihiris halus
1/2 batang karot dipotong halus
3 ekor udang harimau dibersihkan
1/4 kiub ikan bilis
1 sudu kecil serbuk lada putih
2 biji telur
garam secukup rasa

NASI GORENG KAMPUNG

Bahan-bahannya:

3 cawan nasi putih
15 biji cili padi hijau (ditumbuk lumat)
1 biji bawang besar (ditumbuk kasar)
4 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
ikan bilis goreng
1 ikat kangkung
3 sudu minyak masak
garam
serbuk perasa

RENDANG AYAM HIJAU

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam, dipotong 12 bahagian
250 ml santan
2 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit (buang urat dan hiris halus)
1/2 cawan minyak untuk menumis
sedikit air jika perlu

RENDANG TOK

Bahan-bahannya:

Bahan-bahan kisar halus:

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm lengkuas
3 cm halia
5 batang serai
5 sudu cili giling
Kunyit sedikit
2 helai daun kunyit

RENDANG AYAM OPAH

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam
2 cawan santan
2 sudu kerisik
2 helai daun kunyit diracik halus
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

RENDANG CILI API

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam
1 - 1 1/2 kotak santan kotak
2 - 4 batang serai - ketuk
2 sudu besar cili kering kisar
1 keping asam keping
4 keping daun limau purut
1 sudu besar kerisik
Garam
Gula
Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menumis

RENDANG DAGING

Bahan-bahannya:

1 biji bawang besar (dikisar)
2 biji bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 inci lengkuas (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
2 sudu besar pes rendang
10 tangkai cili kering (rebus dan dikisar asing)
2 sudu jintan manis (kisar kering)
2 sudu ketumbar (kisar kering)
2 sudu jintan putih (kisar kering)
125ml santan pekat
4 sudu makan kerisik (dikisar halus)
Garam, gula dan air asam jawa secukup rasa
Daun limau (hiris utk hiasan)