Friday, February 4, 2000

RENDANG DAGING

Bahan-bahannya:

1 biji bawang besar (dikisar)
2 biji bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 inci lengkuas (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
2 sudu besar pes rendang
10 tangkai cili kering (rebus dan dikisar asing)
2 sudu jintan manis (kisar kering)
2 sudu ketumbar (kisar kering)
2 sudu jintan putih (kisar kering)
125ml santan pekat
4 sudu makan kerisik (dikisar halus)
Garam, gula dan air asam jawa secukup rasa
Daun limau (hiris utk hiasan)

Cara-cara memasaknya:

1). Rebus daging dahulu selama sejam atau lebih. Pastikan daging empuk. Tips lembutkan daging ada orang letak daun betik atau biji kurma masa rebus daging tu. Air rebusan daging jangan buang. 

2). Kisar bahan kisar (bawang besar, bawang putih, lengkuas, kunyit hidup, halia, serai) dengan air. Jangan banyak sangat air, cukup2 paras bahan masuk dalam pengisar. 

3). Rebus cili kering kemudian kisar dengan air . Kuantiti air pun tak perlu banyak sangat. Cukup sekadar boleh pusingkan pengisar masa nak kisar. 

4). Kisar halus bahan jintan manis, jintan putih, ketumbar. Sangai kelapa parut sekejap atas kuali tanpa minyak. Sangai sampai da warna coklat sikit . Jangan lama sangat nanti hangus. Kemudian kisar jadi kerisik.

5). Masukkan minyak ke dalam kuali, tumis bahan kisar step ke 2 (bawang2 halia etc), no 3 (cili kisar) dan masukkan sekali pes rendang. Biarkan sampai naik bau dan tumisan sedikit kering

6). Masukkan pula bahan kisar step no 4. Gaul rata.

7). Masukkan kerisik dan gaul tumisan ni sampai kering sikit.

8). Bila tumisan dah kering sikit, masukkan air asam jawa. Biarkan sampai kuah tumisan kering sedikit.

9). Masukkan daging yang di siap rebus awal-awal tadi

10). Air rebusan daging jangan buang sebab korang boleh guna untuk masukkan dalam masakan rendang jugak. Tujuan untuk menambah lagi rasa pada masakan.

11). Masukkan santan pekat. Guna santan kotak kecik 250ml. Gaul rata dan biarkan masak hingga kuah rendang kering. Guna api kecil. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Bila dah masak, hias dengan hirisan daun limau untuk bau wangi pada masakan. Siap.

No comments:

Post a Comment