Friday, February 4, 2000

RENDANG CILI API

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam
1 - 1 1/2 kotak santan kotak
2 - 4 batang serai - ketuk
2 sudu besar cili kering kisar
1 keping asam keping
4 keping daun limau purut
1 sudu besar kerisik
Garam
Gula
Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menumis

Bahan kisar:

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
7-10 tangkai cili padi kampung
4 hirisan nipis lengkuas

Cara-cara memasaknya:

Panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumis bahan kisar, serai dan cili kisar hingga air agak kering sedikit. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut. Masukkan santan dan air secukupnya. Bila mendidih masukkan asam keping, gula dan garam. Bila hampir terbit minyak, masukkan kerisik. Jika masuk daun limau purut, boleh masukkan ketika ini. Masak sehingga rendang hampir kering dan terbit minyak. Bolehlah ditutup api. Sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment