Friday, February 4, 2000

NASI GORENG TOMYAM

Bahan-bahannya:

2 mangkuk nasi
2 biji telur
1/2 labu bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 1/2 sudu besar pes tomyam
Sedikit kobis dan sawi (dipotong-potong)
5 biji cili padi (diketuk)
1- 2 helai daun limau purut (hiris halus)
1 batang serai (hiris halus)
1 sudu besar sos ikan (pilihan)
sedikit hirisan lengkuas
10 ekor udang
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak di dalam kuali. Pecahkan telur dan goreng seperti telur hancur hingga masak. Masukkan bawang, serai, lengkuas dan cili padi. Goreng hingga wangi. Masukkan udang , pes tomyam dan sos ikan. Kacau hingga udang masak. Masukkan sayuran, daun limau purut dan kacau rata. Masukkan nasi dan kacau balik hingga rata dan masukan garam secukup rasa. Kacau hingga nasi berasap dan naik bau harum. Tutup api dan boleh lah dihidangkan dengan taburan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment