Tuesday, January 4, 2000

BERGEDIL AYAM ATAU DAGING

Bahan-bahannya:

3 biji kentang (buang kulit dan hiris)
¼ kg daging ayam/lembu cincang
Lada sulah secukup rasa
Garam secukup rasa
1 genggam bawang goreng
1 genggam daun bawang
1 biji telur - dipukul
Minyak masak (untuk menggoreng)

BOTOK BOTOK

BAHAN-BAHAN REMPAH 

3 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
6 batang serai, hiris halus
(semua bahan di atas dikisar halus)
2 camca besar kerisik
1/3 cawan santan
3 1/2 camca besar rempah kari ikan (saya guna faiza)
2 1/2 camca besar cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

MEE RACUN BATU PAHAT

Bahan-bahan:

1/2 kg mee kuning - basuh dan toskan
1/2 kg tulang kambing (gearbox) - rebus hingga empuk

Bahan blender:

20 tangkai cili kering
5 bj bwg merah
3 bj bwg putih
minyak utk menumis

SAMBAL GORENG

Bahan-bahan A

1kg paru direbus dan potong kecil-kecil

1/2 kg daging potong kecil-kecil dan direbus

Cara rebus daging, letakkan hanya sedikit air dan rebus dgn api perlahan hingga empuk.

1/2 kg hati dipotong kecil-kecil, lumurkan kunyit dan sedikit saja garam. Tak perlu rebus. Boleh terus goreng

1kg udang digoreng sebentar

AYAM GORENG REMPAH BERIYANI

Bahan-bahan:

1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong dan dibersihkan)
2 tangkai daun kari
2 sudu besar tepung jagung (DJ guna tepung goreng kfc)

UDANG GORENG BUTTER DAN TELUR MASIN

Bahan-bahan:

500 gm udang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3-5 sudu besar butter
6 ulas bawang putih (dicincang)
15 biji cili padi (dihiris serong)
4 tangkai daun kari
2 biji telur masin
2 sudu kecil gula
10 sudu besar susu cair atau susu segar
1 sudu kecil tepung jagung
sedikit minyak

PETUA MEMBUAT SAMBAL TUMIS SEDAP

Sambal yang sedap haruslah mengunakan cili kering. Cili kering digunting kecil-kecil bagi membuang bijinya dan lalu direbus seketika. Apabila sudah direbus cili tadi hendaklah ditoskan selama 20 minit. Kemudian cili kering itu digoreng di dalam minyak yang panas dalam masa 10 minit tetapi jangan terlalu garing. Apabila sejuk cili tadi hendaklah dimesin bersama minyak yang digoreng tadi dan disimpan di dalam peti ais. Ia akan tahan selama 3 minggu. Apabila ingin memasak sebarang sambal ianya tidak memerlukan minyak yang banyak dan masa untuk memasak sungguh sekejap dan kita akan dapat sambal yang sungguh sedap. Sambal yang kita masak cepat pecah minyak dan wangi.

AYAM TANDORI

Bahan bahan : (untuk 2 ekor ayam dipotong 4)

Campuran rempah ratus:
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar cserbuk jintan putih

NASI BERIYANI JOHOR

Bahan-Bahan:

8 cawan beras Basmathi
9 gelas air
1 cawan susu cair
1 camca besar rempah Beriani (apa2 juga jenama)
½ cawan bawang goreng
½ tin kecil tomato puree
1 biji tomato (potong dadu kecil)
½ cawan daun pudina (mesin)
3 batang cili hijau
10 biji bawang kecil
10 biji bawang putih
2 inci halia
Sepokok daun ketumbar (potong 1")
Segenggam kismis/biji gajus (goreng)
Sedikit pewarna kuning telor
2 sudu makan minyak sapi
2 senduk minyak masak
garam secukup rasa
4 sudu makan gula
5 tangkai bunga lawang
5 biji buah pelaga
2 batang kayu manis
5 biji bunga cengkih
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang

NASI AYAM PENYET

Bahan-bahan ( 6 orang )

Untuk Ayam1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang Putih
1cm HaliaSedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.