Tuesday, January 4, 2000

UDANG GORENG BUTTER DAN TELUR MASIN

Bahan-bahan:

500 gm udang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3-5 sudu besar butter
6 ulas bawang putih (dicincang)
15 biji cili padi (dihiris serong)
4 tangkai daun kari
2 biji telur masin
2 sudu kecil gula
10 sudu besar susu cair atau susu segar
1 sudu kecil tepung jagung
sedikit minyak

Cara-cara:

1). Telur masih direbus, dibuang kulit dan dihancurkan.

2). Udang dibersihkan dan digaul dgn garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng sekejap sehingga berubah warna. Angkat dan ketepikan (buang semua lebihan minyak pada udang.

3). Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga wangi dan masukkan telur masin yg dihancurkan tadi. 

4). Masukkan susu segar dan gula. Tak perlu letak garam.

5). Kacau rata dan masukkan udang. Masukkan bancuhan tepung jagung dgn air utk memekatkan kuah. Masak sekejap dan boleh dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment