Tuesday, January 4, 2000

BOTOK BOTOK

BAHAN-BAHAN REMPAH 

3 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
6 batang serai, hiris halus
(semua bahan di atas dikisar halus)
2 camca besar kerisik
1/3 cawan santan
3 1/2 camca besar rempah kari ikan (saya guna faiza)
2 1/2 camca besar cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN ULAM 

Pucuk ubi secukupnya (kurang lebih 1 cekak)
Pucuk bebuas secukupnya (kurang lebih i cekak)
2 tangkai pucuk betik
3 tangkai pucuk mengkudu, hiris
30 helai pucuk kaduk
5 helai daun kunyit, hiris halus
5 helai daun cekur, hiris halus
2 genggam daun selasih
2 genggam pucuk kesom

BAHAN-BAHAN LAIN 

5 ekor ikan kembong besar, (potong dua/tenggiri
siang, cuci bersih dan toskan)
10 batang lidi pengcungkil gigi
10 helai daun pisang berukuran 8 inci x 10 inci

CARA MENYEDIAKAN REMPAH BOTOK-BOTOK 

Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili hingga garing, masukkan bahan kisar halus, bersama rempah kari, kacau rata dan masak hingga terbit minyak, gunakan api kecil. Tambah jus asam jawa, kerisik dan santan. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Terus memasak hingga rempah garing dan terbit minyak. Rasa dan jika ok, matikan api. Biar rempah sejuk. Boleh sediakan awal-awal.

CARA MENYEDIAKAN BOTOK-BOTOK 

Ambil 2 helai daun pisang (atau anda boleh layur atas api sekejap bagi dia lembut dan mudah dilipat). Susun dedaun seperti dalam gambar di atas, mulakan dengan pucuk ubi, pucuk betik (boleh koyakkan kalau besar), daun kadok, pucuk bebuas dan hirisan pucuk mengkudu. 

Sudukan rempah atas daun2 tadi (kurang lebih 2 camca besar). Letak ikan atasnya , letak lagi 1 1/2 camca besar rempah dan tabur dengan hirisan daun kunyit, hirisan daun cekur, daun kesom dan daun selasih. Berhati2 bungkus botok2 tadi dan semat kiri dan kanan nya dengan lidi. Kemaskan. Buat kaedah sama untuk baki bahan. Susun dalam kukus dan kukus atas air mendidih selama 30 minit. Biar sejuk sekejap dan boleh hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.

No comments:

Post a Comment